De tien geboden voor meer geluk in je eigen woning

Geluk hangt soms van kleinigheden af, maar die een grote impact hebben. Zoals: hoe maak ik van mijn huis een paleisje. De Engelsen hebben er een uitdrukking voor: “My home is my castle”. Maar het vergt wel enige planning om dat te bereiken.

Geluk en rust begint in je eigen woning, maar ze moet wel opgeruimd en netjes zijn, dan ben je zelf ook opgeruimd.

Hoe komt het toch dat sommige mensen er maar niet toe komen om plannen ten uitvoer te leggen, aan een taak te beginnen, vrienden uit te nodigen of familieleden in huis toe te laten? Heel eenvoudig, omdat de woning er maar troosteloos en onverzorgd uitziet en de dingen er maar ongeordend bijliggen.

Toch zou het eenvoudig moeten zijn om alles op te ruimen, netjes te maken en ervoor te zorgen dat jij in de eerste plaats gelukkig bent waar je woont en je happy voelt in een verzorgd en aangename woning.

Als het op een karwei lijkt om eraan te beginnen, is het niet te verwonderen dat het ook een hele karwei is: een onoverzichtelijke taak waarvan je niet weet waar je met wat heen moet en hoe je het moet aanpakken.

Daarom hebben we hier zeven tips op een rijtje gezet die het je mogelijk moeten maken om heel eenvoudig aan het karwei te beginnen. Nadien zul je zelf gelukkiger zijn en je veel plezieriger voelen in je eigen opgeruimde huis.

Hoe pak je wat aan?

  1. Heb je kinderen, dan is het niet eenvoudig het huis altijd opgeruimd en netjes te houden. Wat wel mogelijk is: je leert je kinderen hun kamer netjes te houden, orde te scheppen en niet overal alles te laten rondslingeren. Jong geleerd is oud gedaan, zegt het spreekwoord en dat is duidelijk. We kennen een jonge moeder die haar kinderen driemaal vroeg hun kleding in de kleerkast te hangen als ze naar school vertrokken. Op de derde vraag waren ze nog niet ingegaan en lag de kamer er als een containerpark bij. Net toen de kinderen van school terugkwamen, kieperde de moeder de hele inboedel door het venster de tuin in. Het regende. Het zal niemand verbazen dat de dochters ’s anderendaags al hun lesje hadden geleerd. De slaapkamer lag er altijd opgevouwen en netjes bij. Dat is al een begin. Oefening baart kunst en de gewoonte schept regelmaat en volharding. Ze zullen later hetzelfde doen met hun eigen kinderen.
  2. Begin met een planning. Nu hier en dan daar wat opruimen heeft geen zin. Je verliest het overzicht en uiteindelijk blijft het één grote warboel en wanorde. Begin met de living. Dan kun je dezelfde dag nog nagenieten van een rustige en ordentelijke omgeving. Alles wat er rondslingert leg je in de volgende kamer die je gaat opruimen, zo weet je waar je aan begint. Leg in elk geval geen nieuwe rommel in de living, dan wordt het dweilen met de kraan open. Hoe minder er in een ruimte aanwezig is, des te groter zal ze lijken en des te rustiger en prettiger om in te vertoeven.
  3. De volgende ruimte is de keuken. Haal alles uit de kasten zodat je een overzicht hebt. Dan begin je met de middelste kasten op ooghoogte. Daar moeten de voorwerpen komen die je dagelijks of meest gebruikt. Onderaan en helemaal bovenaan enkel de voorwerpen die je niet zo vaak nodig hebt. Uiteraard zijn er ook speciale laden die zodanig ingedeeld zijn dat je je niet kunt vergissen: messen, vorken, lepels, kommen enz. Zijn je laden niet op die manier ingedeeld, schaf dan klein rekken en bakjes aan.
  4. Nadien volgt de slaapkamer. De kleerkast kun je op dezelfde wijze aanpakken: handdoeken, ondergoed, lakens, kleding enz. goed ordenen en per soort en per persoon leggen. Hier zal het hoofdzakelijk om ordenen en schematisch opbergen, gaan. Wat versleten is en je niet meer draagt: weg ermee, of geef het cadeau aan iemand die het nog kan gebruiken.
  5. Daarna de zolder. Veel mensen verzamelen veel te veel. Vooral mannen hebben er het handje van weg. Je kunt nooit weten dat ze het ooit nog eens nodig kunnen hebben. Wat je dat jaar niet meer hebt gebruikt, zul je wellicht nooit meer gebruiken. Maak van je verzamelhart een stenen hart en je zult ruimte creëren en plaats hebben voor dingen die er echt toe doen. 
  6. Als je spullen opbergt, doe je dat bij voorkeur in of nabij de plaats waar je ze gebruikt. Het spreekt vanzelf dat je keukengerei in de keuken gebruikt en opbergt en sleutels en schroevendraaiers in de garage of plaats waar je klust. De logica ervan zal je veel tijd besparen bij het zoeken en terugvinden. Tuingereedschap uiteraard in het tuinhok.
  7. Draden en opladers heb je vaak nodig en die bestaan in allerlei formaten. Als je een GSM niet meer gebruikt omdat hij verouderd is, moet je de specifieke opladers daarvan ook niet bewaren. Het kost meer moeite nadien om de juiste te vinden als er te veel dragen in de kist of de kast liggen.
  8. Bewaar de kelder voor het laatst, maar bewaar niets in de kelder dat niet op rekken kan liggen. Je weet maar nooit dat er een lek ontstaat en dan is de laagste ruimte ook die waar het water naartoe loopt. Ook hier is het veiliger om de spullen in bakken te bewaren. Lege plastic bakken kun je bij voorkeur ook markeren met een stift of etiket zodat je weet waar je wat moet opbergen en terugvinden.
  9. Elke woning heeft ook een medicijnkast. Ook hier is orde van belang. Producten en preparaten die over datum zijn weg ermee. Draag ze terug naar de apotheek. Bij voorkeur kun je ook hier bakjes gebruiken en libelleren ofwel per ziektebeeld ofwel alfabetisch.: ogen, oren, tanden, pijn enz.…
  10. Voorzie ook een bak voor dingen waar je geen raad mee weet en die je moeilijk kunt benoemen. En tenslotte ruim elke dag op en laat niets rondslingeren. Leer dat ook je kinderen aan. Je zult gelukkiger zijn en je eigen woning als een paleisje beschouwen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer