jul 22, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Eén glas alcohol per dag kan borstkanker veroorzaken

Het is duidelijk dat alcohol al veel levens heeft gekost. Verkeersongevallen, arbeidsongevallen en gezinsdrama’s zijn vaak het gevolg van alcoholmisbruik. De wetgever heeft daarom een grens gesteld: 0,5 promille en je mag niet meer in het verkeer. In Scandinavische landen is men daar nog strenger en duidelijker in: helemaal geen alcohol. Naast drugs en onervarenheid, roekeloosheid en slecht zien en inschatten is alcohol met stip op één de belangrijkste oorzaak van vaak dodelijke accidenten.

Nu de vakantie er is, willen we zoveel mogelijk genieten. Dat kan volgens sommigen niet zonder een “lekker” glaasje alcohol.? Dat heeft dan wel gevolgen, want zelfs één glas alcohol per dag vergroot de kans op borstkanker omdat het van invloed is op het oestrogeenniveau.

Waarom dan geen totaalverbod? Er zijn natuurlijk grote belangen mee gemoeid en de drankenlobby is heel sterk en weet hoe ze het moeten aanpakken. Veel politiekers die er moeten over beslissen gebruiken ook graag een drankje, sommigen zelfs drugs. Onbegrijpelijk.

Lange tijd heeft men ons ook laten geloven dat een weinig wijn gunstig was voor de gezondheid. Het zou de cardiovasculaire risico’s beperken, je de bloedvaten soepeler houden en het hart gezond.

Dat blijkt een geforceerde leuze van de wijnlobby te zijn geweest, want zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen schadelijk zijn. Aan de universiteit van Leuven is er trouwens onderzoek naar gedaan o.m. door prof Peuskens en de psychiaters zowel als neurologen en artsen gespecialiseerd in DNA-onderzoek zijn duidelijk: zelfs kleine hoeveelheden alcohol zijn schadelijk! Zelfs één glas alcohol.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Veel artsen en chirurgen drinken helemaal geen alcohol. Ze zien natuurlijk wat het kan uitrichten. Bovendien moeten ze te allen tijde een rustige en vaardige hand hebben, een nuchtere geest (letterlijk) en ook in het verkeer kunnen ze zich geen tragedies veroorloven.

Daarnaast is de schade voor het lichaam vaak onherstelbaar.

  • Allereerst is er de lever die zowel kan vervetten als cirrose en leverkanker kan opleveren. Bovendien zijn leverlijders, ook als alcohol de oorzaak is, zwartgallig, depressief en de verslaving gaat steeds maar verder. Ze verhogen de dosis alcohol omdat het lichaam er gewend aan wordt. Gewenning is niet hetzelfde als het lichaam dat de dosis aanvaardt en kan verwerken. Helemaal niet.
  • Bij elke slok alcohol gaan neuronen in de hersenen kapot. Sommigen beweren dat we er genoeg hebben en dat er steeds nieuwe aangemaakt worden. We hebben inderdaad miljarden neuronen en tot op zeer hoge leeftijd worden er voortdurend nieuwe neuronen aangemaakt, vooral bij wie zijn geheugen traint, een nieuwe taal leert, taalvaardigheid beoefent, kruiswoordraadsel s en puzzels oplost en veel leest.
  • De vruchtbaarheid kan eronder lijden en ook misvorming van de foetus veroorzaken. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen al schade aanrichten van bij de conceptie. Een prof gynaecologie van Leiden gaf jonge echtparen de raad om drie tot vier maanden voor de conceptie helemaal geen alcohol meer te drinken, omdat je niet weet wat de alcohol met het DNA van de toekomstige baby zal uitrichten. Dat was duidelijk genoeg.
  • Obesitas is ook een mogelijk gevolg. Soms is er vermagering als de patiënt zover gevorderd is dat hij afhankelijk wordt van alcohol, in andere gevallen treedt er obesitas op omdat alcohol behoorlijk wat calorieën bevat.
  • Alcohol beschadigt op termijn allerlei organen: hart en bloedvaten (het tegendeel van wat beweerd wordt), lever, pancreas, hersenen, zenuwstelsel 
  • Bij drinkers die willen stoppen met alcohol treden vaak ontwenningsverschijnselen op. Ze zouden tegen de muren oplopen. Ook depressieve toestanden, zelfs huilbuien kunnen tijdens de ontwenningsperiode optreden. Doe het dus niet alleen, maar zoek een ervaren arts of coach die je kan bijstaan als je het moeilijk krijgt.
  • Ook kanker is een mogelijk gevolg van het drinken van alcohol. Vooral darmkanker, leverkanker en pancreaskanker komen in beeld.
  • Maar ook kleine hoeveelheden alcohol, zelf sen beetje wijn bij de maaltijd kan vooral vrouwen ongunstig bekomen. Het wordt vaak ontkend of weggehoond, maar wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat een lekker glas bij de maaltijd al borstkanker bij vrouwen kan veroorzaken. Het is niet de wijn die schadelijk is, want de druif levert de ingrediënten ervoor, maar het is wel degelijk de alcohol. Dus maakt het niet zoveel uit of je nu wijn, gin, bier, whisky of jenever drinkt, het is de alcohol die schadelijk is, ook in wijn.

Het Wereld Kankerfonds heeft ervoor gewaarschuwd. Je kunt maar beter helemaal geen alcohol drinken als je leven en je gezondheid je lief zijn. Vooral vrouwen zijn kwetsbaar omdat ze gemakkelijk zwaarlijvig worden en ook gevoeliger zijn voor borstkanker. Niet doen dus.

En je kunt natuurlijk altijd je lever een plezier doen met een natuurlijk preparaat dat de lever gezond kan maken.

Een tip: Cardubell van Fytobell.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer