jul 13, 2024 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere.

Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een beroep waarbij werken in de hoogte vereist is en evenwicht van bijzonder groot belang is, is bijvoorbeeld een oefening waarbij je op één been overeind moet blijven staan, terwijl de voet van het andere been achter het staande onderbeen haakt. Als je deze oefening ook met gesloten ogen kunt uitvoeren is dat een bijzonder goed teken.

Een beter fysiek evenwicht leidt ook tot een beter emotioneel evenwicht.

Als je niet gewend bent om op die manier een balans of een zeker evenwicht taan te tonen of te bereiken, kun je dat langzaam oefenen door op een balkje dat je op de grond plaatst te gaan staan met geopende ogen. Gewoon met één voet op de balk staan (ongeveer tien centimeter breed) en met de armen zijwaarts open om het evenwicht gemakkelijker proberen te bewaren. Lukt dat niet van de eerste keer, geen probleem. Verlies de moed niet, want elke dag een beetje beter zal uiteindelijk tot resultaat leiden en een gunstig effect voor lichaam en geest opleveren.

Goed of slecht voorteken

Denk aan wat president Biden onlangs is overkomen. Vallen kan bij iedereen gebeuren, maar als het geregeld voorkomt terwijl de omstandigheden niet tot vallen aanleiding gaven, is dat een teken dat er iets hapert aan het evenwicht.

Daar kunnen verschillende oorzaken van zijn: problemen met de circulatie in de hersenen, visuele problemen, onstabiele bloeddruk, Parkinson, dehydratatie, storingen in het evenwichtscentrum in het binnenoor waardoor de kristallen een onvoordelige positie innemen of blijven bewegen, of een minder voordelige concordantie tussen visuele waarneming en de stabiliteit in het evenwichtscentrum van het binnenoor.

Er kunnen nog verschillende oorzaken voor aangevoerd worden: van problemen met de suikerhuishouding tot gebrek aan vitaminen.

De echte oorzaak moet worden opgespoord, maar doorgaans zullen oefeningen de verschijnselen snel kunnen verbeteren.

Oefeningen in stabiliteit

We staan er niet bij stil hoe belangrijk het evenwicht is. We beschouwen het als iets vanzelfsprekend, tot de omgeving als een molentje begint te draaien. Dat kan van voorbijgaande aard zijn, een tijdelijk verschijnsel omwille van de warmte, dehydratatie, een emotie, of omwille van iets fundamenteel en dat moet dan onderzocht worden.

Ook de ziekte van Ménière kan draaierigheid veroorzaken waarbij een tekort aan vitamines van de B-groep en verkalking in het binnenoor mogelijke oorzaken zijn. Rustig blijven tot het overgaat is dan het parool.

Maar je kunt ook oefenen om de stabiliteit, het evenwicht beter te bewaren. Fysieke oefeningen hebben dan ook tot gevolg dat we ns beter voelen en evenwichtiger reageren. Emoties en psychische resultaten gaan dan hand in hand met fysieke stabiliteit.

Wat kan ertoe bijdragen dat je gemakkelijker overeind blijft en je evenwicht bewaart?

Je kunt er niets aan veranderen dat we allemaal wat ouder worden. Die veroudering heeft tot gevolg dat zowel de visuele waarneming als het evenwichtscentrum erop achteruit gaan. Maar je kunt wel die achteruitgang vertragen zodanig dat het geen hinder meer veroorzaakt.

Daarom is beweging en oefening van groot belang om ernstige problemen door vallen, botbreuken, hersenletsel te voorkomen.

Wat kun je doen?

  • Beweeg dagelijks. Wandelen kan iedereen die nog spieren heeft.
  • Je kunt die spieren ook trainen zodat sarcopenie minder kans krijgt. Sterke spieren zijn belangrijk voor het evenwicht.
  • Alle aerobe activiteiten zijn goed: fietsen, zwemmen, wandelen, huppelen.
  • Begin langzaam: elke dag voeg je vijf minuten toe aan je oorspronkelijke en veilige startduur.
  • Als je elke dag tweemaal twintig minuten tot tweemaal een half uur beweegt, zal dat uiteindelijk resulteren in een betere stabiliteit.
  • Ook voor het geestelijk evenwicht, de emoties en het geheugen is dagelijkse beweging van belang.
  • Spierversterkende oefeningen zoals “de plank” zijn nuttig.
  • Vermijd suikers, maar verhoog vezelrijke groenten en vitaminerijke vruchten.
  • Oefen door elke dag een paar seconden langer op één voet te gaan staan, eventueel op een plankje of balk. Dat verbetert de stabiliteit.
  • Laat geregeld je bloeddruk controleren, of doe dit zelf.
  • Ga te rade bij een goede kinesist die je raad kan geven en de ideale oefening voor je zal uitzoeken en aantonen.

Op die manier zal je evenwicht spoedig verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer