jul 17, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer gladder en mooier, maar aders in de benen waarvan de kleppen niet goed meer functioneren vinden geen oplossing in het feit dat die aders worden verwijderd.

Vooral vrouwen zijn gevoelig voor spataders, vanwege stuwingen in het onderlichaam bij zwangerschap. Ook een staand beroep leidt vaak tot spataders.

Toch gebeurt het dagelijks.

Je kunt -zoals altijd- beter kiezen voor preventie, maar doorgaans merk je dat je het kalf moet redden als het verdronken is. 

Spataders ontstaan vooral bij vrouwen en zijn het gevolg van stuwingen in het onderlijf, gebrek aan beweging, een zwangerschap-obesitas, de leeftijd van boven de vijftig jaar, tromboses, een staand beroep en uiteraard ook erfelijke factoren. Omdat de kleppen in de venen niet goed meer functioneren, stroomt het bloed terug, kan pijn veroorzaken vooral bij het staan en uiteindelijk ook tot ontstekingen en een bloedprop leiden.

Niet echt gevaarlijk

Mochten spataders een kwestie van leven of dood zijn, dan zouden veel vrouwen (en mannen) bij bosjes sterven. Het is een fenomeen dat heel vaak voorkomt, vooral bij vrouwen met een staand beroep: leraressen, verpleegsters, vertegenwoordigsters, verkoopsters in winkels. De kleppen in de venen zakken door doordat de beenspieren en dus ook de bloedvaten niet getraind worden. Het bloed kan moeilijk tegen de zwaartekracht ingaan en vanzelf naar omhoog vloeien, het hart kan het ook niet de baas en er verschijnen striemen en blauwe verdikkingen in de benen. Een “venoloog” kan dat onderzoeken, maar de uitslag is bijna voor iedereen dezelfde: meer bewegen, anders eten en specifieke oefeningen doen en/of laten opereren. Maar dat laatste is slechts een noodoplossing.

Toch mag je de zaak niet onbehandeld laten, niet enkel uit esthetisch standpunt, maar ook om te verhinderen dat er een lokale flebitis ontstaat, een ontsteking aan een spatader. Dat kan uiteindelijk tot het ontstaan van bloedproppen leiden, en een longembolie veroorzaken.  Ook die veneuze tromboses zijn niet uit te sluiten. 

Beweeg, beweeg, beweeg

Vooral vrouwen worden getroffen door spataderen. Heel dikwijls is het een erfelijke kwestie.

Zelfs prinses Astrid werd er ooit van geopereerd. Het zijn verdikkingen van veneuze aders net onder de huid, als gevolg van minder goed sluitende kleppen in de venen die moeten beletten dat het bloed weer naar beneden stroomt. Vooral na een paar zwangerschappen heeft de bloedsomloop het zwaar te verduren gekregen, zodat spataders het gevolg zijn.

  • Veel beweging, fietsen, zwemmen, alle oefeningen met de benen in de lucht en in ruglig, zijn uitstekend.
  • Koude afspuitingen kunnen de pijn doeltreffend verminderen.
  • Wisselbaden van heet en koud water, waarbij altijd geëindigd wordt met koud water, kunnen de doorbloeding in de onderste ledematen verbeteren.
  • Ruscubell (paardenkastanje) is heel doeltreffend voor dit probleem.
  • Bij beginnende spataders zijn ze echt bijzonder spectaculair, maar in gevallen van oude bestaande spataders is er in elk geval verbetering spoedig merkbaar.

Daarom een tip: Ruscubell van Fytobell met CNK-bestelnummer CNK 3063-757 voor de apotheek.

Je kunt Ruscubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je krijgt weer de benen van een mannequin!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer