jul 27, 2024 | Alle tips, Toerisme | 0 Reacties

Is er een natuurlijke remedie tegen wagenziekte?

De vakantie is volop bezig. Je zou het niet zeggen als je af en toe naar buiten kijkt. Terwijl Zuid-Europa bijna in vlammen opgaat en naar frisse adem snakt vanwege de verzengende temperaturen en de meestal aangestoken branden, verzuipen wij hier de laatste weken in regen en koude. Het is echt een soort herfstweer.

Wagenziekte, zeeziekte of vliegtuigziekte komt allemaal op hetzelfde neer: tegenstrijdige informatie tussen een visuele waarneming en de informatie van het evenwichtscentrum.

Niet te verwonderen dat veel mensen dromen van een vakantie in de zon en naar wat warmte en ontspanning snakken in een vakantietemperatuur en een reis naar het zuiden boeken. Ofwel met de wagen eropuit trekken en samen met het gezin de regen duizend kilometer ver achter zich laten. Bij wijze van spreken natuurlijk, want het klimaat is zo onstabiel dat over een aantal weken net het omgekeerde gebeurt.

Waar je wel zeker kan van zijn: heel wat mensen worden wagenziek of vliegtuigziek of zeeziek. En hoe gek ook… soms zelfs in een stilstaande wagen of autobus. Het ligt eraan wat je waarneemt.

Wat is wagen- of zeeziekte?

Eigenlijk is het juister om te spreken over “bewegingsziekte”, want het kan met allerlei vervoermiddelen gebeuren. Het is in feite een discordantie tussen een visuele waarneming en informatie van het evenwichtsorgaan in het binnenoor, waar kristallen de beweging of stilstand waarnemen of doorgeven.

Als er een verschil zit tussen wat de ogen waarnemen en het bewegingsorgaan in het binnenoor, dan kan zich dat vertalen in misselijkheid oftewel wagen- of zeeziekte. Het kan dus gemakkelijk gebeuren dat je in een stilstaande autobus zit, waardoor het bewegingsorgaan stilstand waarneemt, maar langs de kade is een ferry of cruiseschip heen en weer aan het bewegen. Dat klopt niet, zeggen de hersenen en dus word je misselijk. Meer is dat niet. Het is dus geen ziekte, enkel een overgevoeligheid voor tegenstrijdige informatie.

Veel mensen die een reis maken met het gezin, zien er daarom tegen op, omdat ze weten dat ze er gevoelig voor zijn. Ze verheugen zich zeer op de reis maar zitten toch verveeld met het feit dat ze wagenziek kunnen worden.

Wat kun je doen?

Je kunt natuurlijk aan de dokter altijd een medicijn tegen wagenziekte vragen, het nadeel van deze medicijnen is dat je er vlug slaperig van wordt. Wil je deze liever niet innemen dan kun je wel een aantal tips volgen die beslist zullen helpen.

  • Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent voor je de reis aanvangt.
  • Vertrek niet met een volle maag, eet een uur op voorhand een lichte maaltijd.
  • Draag verder geen spannende kleding maar iets dat vlot en gemakkelijk zit.
  • Neem voor onderweg licht verteerbaar eten en drank mee.
  • Water en sapjes zonder prik zijn aan te bevelen.
  • Ga vooraan in de wagen zitten en zorg dat er genoeg ventilatie is, anders zet je maar het raam op een kiertje.
  • Als je zelf het stuur neemt, word je niet wagenziek en hetzelfde op een boot.
  • Kijk altijd naar buiten door de voorruit en lees niet tijdens de rit, ook zo weinig mogelijk kaartlezen.
  • Stop om de 150 km om eens de benen te strekken en wat frisse lucht te happen.
  • Houd voor alle zekerheid toch een paar plastic zakken binnen handbereik, een vochtige handdoek of washandje of vochtige doekjes kunnen ook goed van pas komen.
  • Voel je dat je het te lastig krijgt, draai dan vlug het raam open en haal heel diep adem.
  • Wat ook helpt tegen wagenziekte: kauwen op een stukje gemberwortel. Het is erg prikkend op de tong, maar heel doeltreffend tegen wagen- reis en zeeziekte en bovendien ongevaarlijk en natuurlijk.

Op die manier krijg je toch nog een leuke, ontspannende vakantie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer