jul 11, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch… Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans geen reden om te wanhopen: denk aan de kleine ijstijd in de late middeleeuwen en… de dagen en jaren die nadien superwarm en zomers waren.

Zweten is de normaalste zaak van de wereld. Het is een natuurlijke afkoeling, oftewel de airco van het lichaam. Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken.

Het klimaat is dus een dynamisch gegeven en de veranderingen die er zijn, zijn er ook altijd geweest.

Let wel: dat is geen aansporing om niet zorgvuldig om te gaan met elementen die -hoe klein ook- het klimaat en de gezondheid van onze planeet kunnen beïnvloeden.

Vroeger werden hele bossen platgebrand om nadien de grond goedkoop te kunnen verwerven en door bouwpromotoren een heel nieuw project te laten installeren. Sommige regeringen hebben daar verstandig op gereageerd door te verhinderen dat binnen de twintig jaar op een afgebrande plek natuur niet mocht gebouwd worden. De brandstichtingen verminderden zienderogen.

Grillen

Maar ook door de natuur en de grillen ervan kan het even niet meezitten. De straalstroom, de golfstroom, het kan allemaal een invloed hebben op het klimaat en plots weer zeer heet of ijskoud worden.

Met alle gevolgen vandien.

Velen maken zich zorgen over het feit dat ze gemakkelijk zweten. Dat is nochtans de normaalste zaak van de wereld als het warm is, of als je inspanningen doet. Zweten is een natuurlijke airco van het lichaam. Waar verdamping ontstaat (zweet) is er afkoeling.

Het is bekend wat je moet doen als het heet is: meer drinken, je toch beschermen tegen de zon en de hitte, de schaduw opzoeken en de warmste uren van de dag vermijden om grote inspanningen te doen, anders loopt je gezondheid gevaar en… je kleding.

Want transpiratievlekken zijn geen gemakkelijke gasten.

Transpiratie

Een gepaste vraag is dus hoe men gele transpiratievlekken linnen kan verwijderen. Hoe komt het dat transpiratie, dat toch een natuurlijk proces is bij iedereen zo verschillend kan zijn?

Transpiratie wordt veroorzaakt door de zweetklieren. Deze zweetklieren liggen als een kluwen opgerolde slangen in de onderste lagen van de opperhuid. Vanuit deze kluwen gaat er een buisje regelrecht naar omhoog en eindigt in de opperhuid. In de opperhuid heeft de afvoerbuis een spiraalvormig verloop. De zweetklieren worden omgeven door een net van haarvaten. De wand van de klier bestaat uit een dubbele laag cellen. Deze nemen zouten en vocht op uit het bloed en scheiden het dan via de afvoerbuis uit als zweet. De hoeveelheid zweet die deze klieren produceren is van vele factoren afhankelijk en dus ook bij iedereen verschillend. In rust wordt slechts een kleine hoeveelheid zweet aangemaakt, maar in sommige extreme gevallen kan de zweetproductie oplopen tot 12 liter per uur.

Ook bij de regeling van de lichaamstemperatuur spelen de zweetklieren een belangrijke rol. Deze zweetklieren zijn net als de nieren, alhoewel in veel mindere mate een uitscheidingsorgaan zoals voor alcohol en geneesmiddelen. In de meeste huidgebieden liggen er 80 tot 200 zweetklieren per vierkante cm. De meeste zijn gelegen in de handpalmen en de voetzolen, namelijk zo’n 400 per vierkante cm. Verder zitten er in het menselijk lichaam zo’n 2 à 3 miljoen zweetklieren.

Ook emoties

Niet alleen klimatologische omstandigheden spelen een rol in de functie van de zweetklier, ook emoties kunnen deze prikkelen, men spreekt dan van angstzweet. In het laatste geval gaan voornamelijk de zweetklieren van het voorhoofd, de handpalmen en voetzolen overmatig vocht afscheiden. Gewone zweetklieren geven vocht af en geen cellen, dit zijn medocriene klieren, er zijn ook apocriene zweetklieren, waarvan de cellen bij de afscheiding een deel van hun celvocht verliezen. Deze apocriene klieren bevinden zich voornamelijk in de oksels, de tepelhof en in het gebied rond de anus en de geslachtsdelen.

Apocrien zweet is kleverig, kleurloos en aanvankelijk ook geurloos. De geur die zweet soms nalaat ontstaat door inwerking van huidbacteriën op het afgescheiden vocht.

Het zweet of huidvocht heeft geen geur op zich, maar daar zorgen de bacteriën voor.

Vlekken verwijderen

Wat betreft het verwijderen van transpiratievlekken uit stoffen kan je het volgende doen: uit zijden stoffen kun je de vlekken verwijderen met spiritus, is de kleur van de stof echter al aangetast dan is er niets meer aan te verhelpen. Katoenen stoffen kun je wassen in water waar je een scheut azijn aan toevoegt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer