jul 15, 2024 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Natriumbicarbonaat: krachtpatser en onmisbaar als redder in nood

We kennen natriumbicarbonaat als een middel om een pijnlijke maag, maagzuur of een slechte spijsvertering te verhelpen. Het is sterk alkaliserend en dus ideaal tegen verzuring, ook van het lichaam. Het is uiteraard een zout met twee carbonaatmolecules. Niet iedereen is het erover eens dat het een geneesmiddel zonder gevaar is, hoewel er hele boeken over zijn volgeschreven. Het bevat ook natrium en daarom zijn sommige artsen er huiverig over om het geregeld te gebruiken, het zou de bloeddruk bij sommige patiënten kunnen verhogen en dat is natuurlijk ongunstig.

Natriumbicarbonaat is niet enkel een gezond alkaliserend poeder, maar ook een krachtpatser in de woning, om alles schoon en geurvrij te maken.

Toch kan natriumbicarbonaat uitstekende diensten bewijzen in de woning en is het ook daar een uitstekend middel.

Haast iedereen weet dat het een natuurlijk ontstoppingsmiddel is. Is de gootsteen, de afloop van de douche, een roostertje in de keuken verstopt en moeilijk bereikbaar voor andere methodes, los dan een soeplepel natriumbicarbonaat op in wat kokend water. Giet daarvan een kopje in de verstopte afloop en nadien een scheut azijn er achteraan. Laat het geheel een nachtje rusten en spoel door. Als bij wonder is de afloop, het roostertje of wat dan ook, helemaal ontstopt.

Geurtjes

Ook om geurtjes te neutraliseren is natriumbicarbonaat een ideaal, goedkoop en natuurlijk middel.

Als je je matras op bed weer wil verfrissen en geen zin hebt om een nieuwe aan te schaffen of sterke synthetische middelen te gebruiken, strooi dan met een strooibus natriumbicarbonaat over de matras. Laat een dagje zitten en zuig ’s avonds voor bedtijd het poeder er weer af.  Alle geurtje worden geneutraliseerd door het “bakpoeder”.

Hetzelfde kun je ook doen met het kussen van de kattenmand of hondenmand.

Ook je frigobox die lang gesloten heeft gestaan sinds de vorige vakantie, kun je op die manier een verfrissende beurt geven. Wat natriumbicarbonaat “strooien” in de bak, of wat poeder oplossen in water en met een broesspuit vernevelen. Een nachtje laten zitten, het poeder wegzuigen of de wanden schoonmaken met een doek. Perfect geschikt voor hergebruik.

Ook om geurtjes in je koelkast te neutraliseren is natriumbicarbonaat ideaal. Plaats een kopje met een paar soeplepels poeder in de koelkast en laat een paar dagen ter plekke. Je zult merken dat je koelkast frisser ruikt. Ook gemalen koffie komt daarvoor in aanmerking.

Schoenen nemen ook gemakkelijk zweet en geurtjes op. Die krijg je weg met natriumbicarbonaat. Even de binnenkant inwrijven met bakpoeder, een nachtje laten inwerken en nadien stofzuigen. Ze ruiken als nieuw, weer klaar voor gebruik.

Als nieuw

Het is normaal dat je tapijt invloed ondervindt van jarenlang “vertrappeld” te worden en zijn kleur wat verliest. Je kunt het gemakkelijk opfrissen door het eerst te stofzuigen en nadien maïszetmeel of bakpoeder over het tapijt te strooien. Ook vlekken kun je op die manier neutraliseren.

Ook de bevestigingsringen rond de aflopen van wastafel en keuken zijn meestal in inox oftewel roestvrij staal. Ze worden doffer mettertijd. Daar kun je gemakkelijk wat aan doen door ze met een zacht sponsje te “schrobben ”met ofwel tandpasta, ofwel natriumbicarbonaat. Ze zullen weer glazen als waren ze pas geïnstalleerd.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer