jul 25, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en uitvalt, dan kun je niet terugvallen op een reserveorgaan, en niet verder hinken, tenzij na een transplantatie wat altijd enorme risico’s inhoudt. Dat is een duidelijke aansporing om zorgvuldig om te gaan met een van de belangrijkste organen in het lichaam. Het is de grootste lichaamsfilter die bovendien instaat voor de productie van galzouten en dus belangrijk is voor de vertering van vetten en eiwitten. We kunnen de lever helemaal niet missen. Ook voor het emotioneel welbevinden is een gezonde lever van vitaal belang.

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam. Als de lever gezond is, ben je helemaal gezond. Houden zo!

En deze week werd er door een hepatoloog nog voor gewaarschuwd. Hepatoloog Hans Van Vlierberghe: “Bij ons is virale hepatitis onder controle, maar op veel plekken in de wereld niet.”  Denk aan het drama met Italiaanse voeding. Kijk dus uit waar je vakantie neemt en wat je eet en drinkt.

Levensgevaarlijk

Het grootste aantal slachtoffers onder de mannelijke wereldbevolking wordt geveld door hartinfarct. Dat aantal is inderdaad schrikbarend groot, maar wordt toch ingehaald door sterfgevallen als gevolg van leverontsteking of hepatitis, naast kanker en dan vooral longkanker met ”dank” aan de tabaksindustrie. Vooral in ontwikkelingslanden is het aantal slachtoffers als gevolg van leverontsteking verschrikkelijk. Hepatitis B velt er mensen als vliegen.

Ook in de geïndustrialiseerde wereld is dat zo, maar het wordt meestal bedekt met de mantel der onwetendheid. We zijn allen bang voor aids, maar het maakt lang zoveel slachtoffers niet, hoewel het even besmettelijk is. Voor aids bestaat geen middel, zelfs niet preventief en voor leverontsteking kun je ook maar beter voorzichtig zijn. Er bestaan inentingen, maar sommige artsen raden dit af, vanwege de shock die de inenting kan veroorzaken. Soms krijgt men een nog ernstiger probleem voor in de plaats.

Heel belangrijk

Een gezonde lever is voor het voortbestaan bijzonder belangrijk. Het is de grootste klier in het lichaam, weegt ongeveer 1,5 kg en slaagt er als een perfecte chemische fabriek in elke drie minuten de complete bloedhoeveelheid van de mens te filteren en van giftige en andere onzuiverheden te ontdoen. Daarenboven maakt het galzouten die nodig zijn voor de splitsing van vetten en de vertering van eiwitten. Daarnaast is de lever verantwoordelijk voor de suikerhuishouding.

Als de lever gestoord is, spreekt het vanzelf dat de hele stofwisseling daar hinder van ondervindt en dat de patiënt zich rotslecht voelt. Als de levercellen ontsteken, verharden ze, en sterven ze af: men noemt het levercirrose. Hoofdoorzaak hiervan is alcohol, medicijnen en virussen.

Leverontsteking kan je leven ruïneren

Het belang van de lever wordt onderstreept door het feit dat hij zijn eigen bloedsomloop heeft, het poortaderstelsel. De kennis van de leverfunctie beperkt zich bij de meesten gewoon tot de ziekte „geelzucht”, hoewel dit geen ziekte, maar wel een begeleidend verschijnsel is. Op het ogenblik dat de galgangen door de ontsteking bekneld zijn en de gal niet meer in de twaalfvingerige darm kan afvloeien maar in de bloedsomloop terecht komt, kleuren de huid, het oogwit, de lippen van de patiënt geel.

Geelzucht wijst erop dat er iets mis is met de lever en dat dringend grondig onderzoek noodzakelijk is. Het aantal patiënten met een leverontsteking of hepatitis stijgt wereldwijd. Veel toeristen staan er niet bij stil, maar vooral op vakantie stijgt het risico. Ook door ongecontroleerd seksueel contact verhoogt het risico en vooral jongeren zijn daar niet van op de hoogte.

Besmet bloed en hepatitis

Van hepatitis of leverontsteking zijn vooral de versies met het A-virus en het B-virus meest bekend. De besmetting gebeurt evenwel op een verschillende manier en de gevolgen zijn ook verschillend, want het B-virus is veel gevaarlijker en ruïneert de lever meer. De restverschijnselen zijn dan ook meer te vrezen. Vroeger kende men enkel hepatitis A, B en non-A non-B. Nu zit men al aan de E. Erfelijkheid kunnen een rol spelen, maar ook alcohol, toxische stoffenauto-immuunziekten en natuurlijk besmettingen via besmet bloed. Daarom is het verstandig tweemaal na te denken om zomaar alles te aanvaarden wat het ziekenhuis voorstelt als behandeling. Je weet het nooit, want schandalen in Engeland met meer dan 30.000 slachtoffers en in Parijs met meer dan 1000 aidspatiënten als gevolg van transfusie met besmet bloed moeten alarmsignalen zijn om eerst veiliger methodes een kans te geven.

Maar het is tegelijk een aansporing om de lever gezond te houden, gezond te eten, toxische stoffen te mijden en bij voorkeur veiliger natuurlijke, maar doeltreffende preparaten te gebruiken zoals artisjok en mariadistel, die in staat zijn zieke levercellen te herstellen.

En een tip: laat de natuur je helpen met een uitstekend natuurlijk prepraat: Cardubell van Fytobell o.m. op basis van mariadistel en artisjok.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer