jul 18, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom zijn vooral vrouwen slechte slapers?

Slapeloosheid is de kwaal van de eeuw. Het is ook een van de meest verkochte middelen in de apotheek. Dat is nochtans geen goed idee, omdat slaappillen doorgaans snel leiden tot verslaving, je op de duur niet meer zonder kunt en tenslotte de REM-fase wordt overgeslagen en het is precies dat gedeelte van de slaapcyclus waardoor je zowel wat betreft spieren en vermoeienis als wat betreft zenuwstelsel en brein kunt recupereren.

Als je slecht kunt slapen, moet je je meer ontspannen. Val niet in de verleiding om de klassieke slaappillen ge nemen, ze leiden snel tot gewenning. Je kunt op een natuurlijke wijze een beter en vooral gezonder resultaat bereiken.

Slaap is nochtans heel belangrijk en het belang ervan kan moeilijk overschat worden. Als je na een nachtje slapen of liever woelen weer vermoeid opstaat is dat een teken dat er wat aan de hand is. Want door de slaap herstellen niet enkel je spieren, maar ook je immuunsysteem krijgt een reset. Het geheugen slaat ook de informatie op in het lange termijn geheugen zodat het te allen tijde weer kan worden gebruikt.

Als je langere tijd niet slaapt heeft dat absoluut negatieve gevolgen voor je brein, je emoties, je geestelijke gezondheid.

Zo is het bekend dat mensen die langere tijd niet slapen uiteindelijk slecht eindigen en door wanhoop gedreven er een eind aan maken. Er is het geval bekend van een radioreporter in de USA die bij wijze van experiment probeerde om zoveel mogelijk dagen en nachten zonder slaap te blijven.

In het begin begon de vermoeidheid te wegen, maar na een paar dagen was het lichaam er blijkbaar beter tegen bestand en aan gewend. Hij hield het meer dan veertien dagen vol. Na het experiment sliep hij ononderbroken gedurende 48 uur. 

Maar het eindigde fataal met een vlaag van waanzin waarbij hij er drie weken later een eind aan maakte.

Voeding en beweging

Slaap is ongelooflijk belangrijk en het hangt ook nauw samen met andere gezonde gewoonten: goede en vitaminerijke voeding, voldoende beweging, rust en innerlijke vrede.

Wie te veel suikerrijke kost en lege calorieën gebruikt, slaapt slechter. Hetzelfde met koffie, want cafeïne is zenuwprikkelend. 

Vooral ’s avonds is het van belang vezelrijke kost te gebruiken: slaatjes, groenten, rauwkost.

Voor de emoties en reacties is goed slapen van belang. Als je een nachtje minder goed geslapen hebt verhoogt de activiteit in de amygdala in de hersenen waardoor je ook heftiger gaat reageren op emoties. Slaap je slecht, dan krijg je ook gemakkelijker negatieve gedachten en begin je te piekeren en dat is nooit goed.

Daarom: eet gezond, beweeg in de natuur en de rest komt vanzelf.

Opvallend is dat ook heel veel vrouwen onder slapeloosheid lijden. Vaak komen ze niet klaar met de dagdagelijkse beslommeringen en liggen ze in bed nog door te piekeren. Hun gedachten blijven bezig met de moeilijkheden en de problemen van de dag. Ze moeten leren hun geest leeg te maken, zich te ontspannen en afstand te nemen van de problemen. Leren relativeren, want meer dan 95 percent van de zorgen die men zich maakt, blijken achteraf nutteloos te zijn geweest en die vijf overige percenten daar kan je dan ook iets aan doen.

De natuur kan je helpen

Veel vrouwen hebben ook een dubbele dagtaak: eerst op het werk, en ’s avonds thuis met de kinderen, de echtgenoot en het huishouden. Dat legt een zware overdruk op hun „frêle” schouders. Fysiek en mentaal ontspannen is dan ook broodnodig. Vrouwen moeten dan ook meer bewegen. Met vriendinnen gaan squashen, of joggen, of turnen, of zwemmen is voor hen een weldaad en een must. Een warm bad een uur voor het slapen gaan is weldadig. Een glas warme melk met honing kan voor sommigen wonderen doen. Ook de benen afspuiten met ijskoud water, lichtjes het vocht droogdeppen en dan meteen het bed in, heeft menig hardnekkige slapeloosheid in een mum van tijd opgelost.

Tenslotte zijn er ook kruiden die goede resultaten geven omdat ze rust verschaffend zijn: Passiflora, Avena Sativa en Escholtzia. Maar vooral: neem je problemen niet mee in bed. Problemen uitpraten is een must. Je kan daar beter spoedig mee beginnen als de problemen zich aandienen dan er te blijven over piekeren en ze in gedachten steeds maar aan te dikken.

En een tip: Een uitstekend natuurlijk slaapmiddel is Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je slaapt weer als “de schone slaapster”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer