jul 30, 2024 | Actueel, Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zo maak je het rooster van je barbecue weer als nieuw

We hebben weliswaar nog niet heel veel zomerse dagen gehad, de temperaturen waren eerder aan de lage kant, maar vooral de regen en de wind hebben velen ervan weerhouden om volop te genieten van de tuin, het balkon en… de barbecue. En als er dan eens een gelegenheid zich aandiende, hebben we er volop van geprofiteerd. Poetsen en reinigen wordt meestal uitgesteld in het beste geval tot ‘s anderendaags en dat is begrijpelijk, maar als er te veel kille en regendagen volgen, blijft het uitgesteld tot … de volgende barbecue en dan zijn de problemen veel groter.

Hoe weinig gelegenheden er ook al geweest zijn om te genieten van de barbecue, toch hebben velen het gebruikte rooster vies en vettig opgeborgen. Dat is niet hygiënisch noch appetijtelijk voor de volgende keer. Daarom moet je die nu schoonmaken, zodat je bij de volgende zomerse dag er weer heerlijk kunt van genieten.

De vraag is: hoe krijg ik mijn barbecue en rooster weer helemaal schoon en vetvrij, zodat die er als nieuw uitziet, want het is niet prettig om weer aan de slag te gaan op een aangekoekte en vieze en zwarte en vettige barbecue rooster. Het is zelfs niet hygiënisch.

Niet uitstellen

Om te beginnen kun je de klus beter niet uitstellen, maar zo gauw mogelijk uitvoeren desnoods in de garage of de terrasoverkapping.

Maar eenmaal vettig aangekoekt, zul je het toch moeten verwijderen.

Hier een aantal tips:

  • Laat water koken en zoek een groot recipiënt. Voeg er een aantal scheppen natriumbicarbonaat aan toe en los het poeder op. Zet het rooster nu een nachtje te weken in de vloeistof. ’s Anderendaags kun je het vet en de viezigheid er gemakkelijk afkrabben.
  • Wrijf het rooster in met een doormidden gesneden citroen. Herhaal deze bewerking een aantal keren. Je kunt de klus ook gemakkelijker maken door het rooster eerst in te spuiten (broesspuit) met keukenazijn. Een azijnbad is ook gemakkelijk, maar dan moet je wel over een voldoende groot recipiënt beschikken.
  • Daarna is met een prop aluminiumfolie de klus gemakkelijker te klaren. Neem hiervoor een flinke hoeveelheid aluminiumfolie van de keuken en frommel het op tot een prop, een soort spons waarmee je over het rooster schuurt. Door de inwerking van de folie zul je het aangekoekte vet gemakkelijker kunnen verwijderen.
  • Ook door het rooster een nachtje in een heet waterbad te laten liggen waaraan je azijn hebt toegevoegd zal het aangekoekte vet op het rooster met een harde borstel of een staalborstel gemakkelijk kunnen worden verwijderd.
  • Het rooster inwrijven met een doormidden gesneden ui oftewel ajuin is ook een goede methode. Herhaal een paar keer en wrijf dan de koek weg met een borstel.
  • Tenslotte is er nog een zeer doeltreffende truc uit de autowereld. Daar brandt men filters schoon onder zeer hoge temperaturen. Dat wordt pyrolyse genoemd.

Hetzelfde kun je ook toepassen op je barbecuerooster. Wat heb je nodig? Een vlam die 600 graden hitte afgeeft. Daarvoor kun je een gasbrander gebruiken. De vlam is het heetst net boven de blauwe punt. Opgepast: in geen enkel geval het rooster aanraken, het brandt gewoon door je huid heen.

Het spreekt ook vanzelf dat je tijdens dit klusje kinderen ver uit de buurt moet houden en absoluut niet laten deelnemen aan de schoonmaakprocedure. Trouwens, overal waar vuur, gensters, hitte en heet water mee te maken hebben, is geen omgeving waar je kinderen moet toelaten. Het kan hen ernstige brandwonden opleveren, onherstelbare schade aan huid en gezicht aanrichten of zelfs het leven kosten. Dat is een schone, blinkende opgepoetste barbecuerooster beslist niet waard.

Veiligheid voor alles.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer