sep 30, 2024 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je het druilerige herfstweer te slim af zijn?

Het is beslist merkwaardig dat op het moment dat officieel de herfst begint, ook het herfstweer van de partij is. Het druilerige weer is terug ven weggeweest. Van coördinatie gesproken! De vraag is: zullen we er problemen door krijgen, want zonnig mooi en droog weer is het favoriete weerbeeld van haast iedereen, terwijl regen, mist, wind, en lagere temperaturen met grijze wolken niemand opbeurt, integendeel een ziekmakende reputatie heeft.

De herfst is begonnen, zowel op de kalender als in het weerbeeld en heel wat mensen hebben het er moeilijk mee. Toch kun je je wapenen tegen de effecten van het slechte weer.

Is dat ook zo? Eigenlijk wel, want zowel de mentale weerstand als de letterlijke immuniteit bepalen of je ziek wordt. De darmflora spelen daarin een cruciale rol, maar ook de wijze waarop we leven.

Wie altijd zit te zeuren en te miezeren, ondergaat hetzelfde lot als het miezerig weer: druilerig zijn, kwakkelen, ziek worden. Wat kun je eraan doen? 

Ziekmakende vakantie?

Nog net een verhaal gehoord van iemand die terugkeerde van een vakantiereis en zich hondenziek voelde. Is de reis dan verantwoordelijk? Of hoe verliep de reis? Wie behoorde tot het reisgezelschap? Was het hotel hygiënisch genoeg en het voedsel niet enkel lekker maar ook zuiver en gezond? Was de reis met het vliegtuig, de bus, de trein, de eigen wagen?

Het zijn allemaal factoren die de omstandigheden van de reis veranderen, maar wel ziekmakende elementen kunnen bevatten. Als je met veel mensen in een kleine ruimte vertoeft, zoals een bus of een vliegtuig en van hot naar her gevoerd wordt in een hels tempo en een vermoeiend programma, dan is een dergelijke vakantie enkel voor de sterkeren onder ons weggelegd.

Niet dat anderen nooit vakantie kunnen of mogen nemen, maar je kunt toch maar beter uitkijken waar, hoe en met wie je op reis vertrekt of de vakantietijd doorbrengt, maar ook of je wel voldoende voorbereid bent.

Dat betekent dat je je echt wel kunt voorbereiden op de vakantie, zoals je je kunt voorbereiden op de herfst en winter en dus het slechtere weer kunt trotseren.

Want niet het weer of de bus, of het vliegtuig maken je ziek, maar je wordt wel ziek doordat je weerstand verzwakt is, je gezondheid best een ondersteuning kan gebruiken en je misschien iets moet doen aan je immuniteit.

En het herfstweer dan?

Want niet de kou en het slechte weer, of de vakantie maken je ziek, wel het feit dat virussen en bacteriën meer vat op je hebben. Daarom schiet in actie en schiet met scherp op virussen en bacteriën dankzij een sterke weerstand. Hoe doe je dat?

Vitamines, beweging en rust

Kunnen vitamines je beschermen of heb je meer nodig dan wat sinaasappelen en een paar zwarte bessen en citroenen. Want de weerstand is alles om de oorlog tegen virussen en bacteriën te winnen. De vraag is ook of je preventief iets kunt doen, want het is niet enkel de bedoeling dat je verkoudheid of griep of algemene malaise zo snel mogelijk voorbij is, maar ook of je die ongemakken kunt voorkomen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat als je drie weken van tevoren sterke doses vitamine C neemt, zelfs oraal, dat je een grote kans hebt dat je gezond terugkeert, of gezond blijft in tijden van besmetting. De T-killercellen en de fagocyten worden alerter en actiever en helpen je zo om virussen en bacteriën te slim af te zijn. Het is bekend dat vitamine C een sterke antioxidatieve werking heeft, vooral als die wordt ingenomen met de cofactoren zoals in fruit en groenten, dus eigenlijk zoals de natuur ze ons aanbiedt. Men is er nog niet helemaal uit wat de juiste hoeveelheid is, maar veel grammen boven de normale dosis vitamine C innemen, zou dan weer volgens sommige meta-analyses van een antioxidant een pro-oxidatie werking kunnen leveren en dat is helemaal niet de bedoeling.

Dat vitamine C ontzettend belangrijk is, wisten de zeevaarders die na de problemen van Christoffel Columbus, de vreselijke zeemansziekte zoals scheurbuik konden voorkomen door vers fruit en ajuin mee te nemen op de zeereizen.

Conclusie:

  • Gezond eten en vitamine C gebruiken.
  • Voldoende rusten en een herstellende slaap genieten.
  • Stress vermijden.
  • Bewegen en water drinken.

Vitamine C en immuniteit

In elk geval vermindert het immuunsysteem aan kracht als we een tekort aan vitamine C hebben. Drie weken voor een vakantie, of als je een griep of verkoudheid voelt aankomen, of het herfstweer voelt aankomen, kan het nooit kwaad om tijdig extra vitamine C te gebruiken.

Als je dit samen met andere beschermende extracten zoals Echinacea gebruikt, is het effect des te sterker.

Een tip: Echinabell+ met vit C van Fytobell.

Je vindt Echinabell+ met vit C van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-791.

Of je kunt Echinabell+ met vit C van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Laat de herfst maar komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer