sep 28, 2024 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Sterke buikspieren voor een sterke rug en perfect evenwicht: Doe “de plank”

Heb je last van rugpijn, dan ga je naar een fysiotherapeut oftewel kinesist, osteopaat of kraker. Je verneemt daar steevast tot je verbazing dat de oorzaak wellicht in zwakke buikspieren te vinden is. Hoe kan dat? Buikspieren liggen toch aan de andere kant van het lichaam dan de rugspieren?

Toch is dat zo, want buikspieren zijn de antagonisten oftewel de tegenhanger van de rugmusculatuur.

Beweging en oefeningen zijn belangrijk voor hart, bloedvaten en weerstand. Maar specifieke oefeningen om de weerstand te verhogen en de sterke spieren te ontwikkelen zijn eenvoudig en vergen weinig tijd: doe de plank.

Buik en rug

Wie sterke buikspieren heeft, en regelmatig traint, zal niet zo gauw rugklachten krijgen. Bovendien zijn sterke buikspieren ook een aanwijzing van een sterke musculatuur en een sterke weerstand. Het eerste wat begint te verslappen en “weg te smelten” zijn de spieren in geval van ziekte, gevorderde leeftijd en gebrek aan tonus. Je moet dus je tonus versterken door middel van specifieke oefeningen en gezonde voeding.

Sterke buik musculatuur heeft trouwens meerdere voordelen, niet enkel omwille van een rechte en sterke rug, het vermijden van algemene en lage rugklachten maar ook omdat op die manier minder valpartijen kunnen ontstaan.

Wat is nu het beste?

Betekent dit dat sterke buikspieren (ook andere spieren) de norm zijn voor een sterke weerstand, een goed evenwicht en een rechte rug en dat daarvoor enkel bepaalde oefeningen van toepassing zijn. Exclusiviteit is zeker niet de norm, maar elke vorm van gezonde beweging en ontspanning is nuttig om de algemene weerstand te versterken en ook sterke spieren te ontwikkelen.

Daarom zijn dagelijkse wandelingen, sit-ups, fietsen, zwemmen en tuinwerk beslist gezonde vormen van beweging en dus nuttig, maar specifiek voor de buikspieren zijn niet zozeer sit-ups, door de armen buigen, ook wel pompen genoemd, of op een laag krukje zitten en telkens weer rechtkomen van toepassing. Al deze oefeningen zijn nuttig, maar buikspierversterkend zijn specifieke oefeningen zoals “de plank”. Daar is men slechts recent achter gekomen. Iedereen kan het beoefenen, je kunt je eigen ritme en duur bepalen en de frequentie opdrijven naarmate je kracht toeneemt.

Ook lucht-stoel-zitten hoort daar bij: met de rug tegen de muur leunen en denkbeeldig op een stoel zitten door je te laten zakken tot de knieën met de onderbenen een rechte hoek vormen.

Hoe ga je tewerk?

Specialisten van de Harvard-universiteit hebben onderzocht welke oefeningen of bewegingen het best zijn om sterke spieren en een goede weerstand te ontwikkelen. Uiteraard zijn alle aerobe bewegingen zoals wandelen, nuttig, maar om een sterk middenrif zeg maar, van je buikspieren een flink opvallend wasbordje te maken, is “de plank” of luchtstoelzitten beter geschikt.

Het is een oefening die je zelf kan aanpassen naargelang je kracht toeneemt. Wat beb je nodig? Eigenlijk enkel een uurwerk waarbij je de duur in minuten en seconden kan aflezen. Voor de rest enkel een vloer en een kussen om met je ellebogen en voorarmen op te steunen.

Je legt het kussen voor je, steun op je voorarmen tot aan je elleboog, en hef het hele gestrekte lichaam op in één rechte lijn, waarbij je enkel op de toppen van je voeten steunt. Dus enkel je voorarmen en je tenen raken de grond. De rest hou je zo gestrekt mogelijk. Adem langzaam en heel diep in en uit. De buikademhaling is daarvoor ideaal.

Bij de start heb je de chronometer of de seconden teller aangezet.

Het lijkt eenvoudig en makkelijk, maar dat is het niet. Na een tiental seconden zul je de spanning in je buikspieren en dijspieren voelen, waarbij trillen niet uitgesloten is. Hou zo lang mogelijk vol, maar in het begin niet langer dan een minuut. Wie het wel ziet zitten kan tot twee minuten gaan, maar ook niet langer, want dan heeft de oefening geen meerwaarde.

Als je het één of twee minuten hebt volgehouden, rust dan een drietal minuten en hervat de oefening, Ga op die manier zo’n drie- tot viermaal met dezelfde oefening door, telkens met een paar minuten rustpauze tussendoor.

Herhaal dit een drietal maal per dag.

Na een week kun je de oefening al met minder moeite afwerken en na veertien dagen is de sterkte van je buikspieren opvallend toegenomen. Het voordeel is dat op die manier een eenvoudige oefening die amper twintig minuten per dag kost, je weerstand, sterkte en evenwicht opvallend zal verbeteren. Zowel spieren, zenuwen, evenwicht, bloeddruk en wervels worden er beter van.

Forceer niets, daar heb je niets bij te winnen en overdrijf ook niet. En heb je toch eens pech gehad, dan is Curcuma een perfecte natuurlijke pijnstiller ontstekingsremmer en hersteller van spierproblemen.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kunt Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je weerstand en evenwicht zullen er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer