sep 26, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is vapen niet gezonder dan roken?

Veel mensen zijn terecht bang geworden van de schadelijke effecten van roken van tabak. Ze willen er wel mee breken, maar weten niet hoe. Tabak is namelijk ontzettend verslavend, omdat de nicotine in de plaats komt van dopamine, het gelukshormoon en op die manier permanent noodzakelijk blijkt om toch maar dat feel-good-element niet te moeten missen. Slogans als “hij is geen man die niet roken kan” hebben veel jonge mannen op een dwaalspoor gezet en hen een (vroegtijdige) dood ingejaagd. De cowboy op mooie affiches die daartoe bijgedragen heeft en uiteindelijk zelf aan longkanker overleed, heeft op het einde van zijn leven toegegeven dat het verkeerd was om dergelijke raad op de wereld los te laten.

Tabak is een langzame killer en vapen is geen gezond alternatief, wel integendeel.

Dus ervan af geraken is de boodschap. De vraag is hoe?

De tabaksindustrie, een wereldgigant voelde de irritatie in de bankrekening omdat de evidentie ook door de overheid niet kon genegeerd worden en de geneeskunde aandrong op maatregelen. Gevolg: er moest een alternatief worden bedacht om met een gezonder imago de mensen toch aan zich te binden. Dat werd dus “vapen” ook wel de elektronische sigaret genoemd.

Vapen

Via een toestelletje waaraan een capsule werd toegevoegd werd een verbranding ingeleid waardoor geïnhaleerd kon worden en een behoorlijke stoomwolk kon worden uitgeblazen. Indrukwekkend.

Je kon het effect pop meters afstand ruiken, maar een nieuw imago was geboren: roken zonder de nadelen ervan.

Zelfs jongeren werden op die manier in de val gelokt en in sommige landen zoals de USA gaan stemmen op om ook vapen te verbieden of deze producten te verkopen aan minderjarigen. Begrijpelijk dat de tabaksindustrie zich verzet, want het ontwerp en dus ook de winst kwam uit dezelfde hoek.

Vapen wordt voorgesteld als volkomen veilig, het ziet er stoer uit, je krijgt een imago dat je met je gezondheid bezig bent en het maakt dus automatisch aanspraak op tolerantie. Het is ontworpen en verdeeld door de tabaksindustrie en het is niet de bedoeling dat die met je gezondheid bezig is. Wie wel trouwens uit de industrie, want recent werd foor Foodwatch Nederland een proces aangespannen tegen een waterproducent-gigant omdat het product niets te maken heeft met gezondheid, wat het wel claimt, maar omdat het wel gaat over gerecycleerd en behandeld water.

Wie kun en mag je nog vertrouwen?

Zo wordt vapen ook voorgesteld als een veilig en “gezond” alternatief voor roken. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft steeds meer bewijzen aangevoerd dat het niet zo onschuldig is als gedacht. De verschillende smaakstoffen samen met de nicotine kunnen zware metalen bevatten en zijn dus kankerverwekkend. Bovendien zijn het hormoonverstoorders en kunnen vrouwen onvruchtbaar maken en de cyclus verstoren. Ook voor mannen niet onschuldig, want het kan wijzigingen veroorzaken in het erfelijk materiaal, oftewel het DNA. De reproductiviteit gaat erop achteruit, net op het moment dat de overheid zich zorgen maakt over het dalende geboortecijfer. 

Vapen is des te verraderlijker omdat het wordt voorgesteld als een onschuldig vervangmiddel van roken en om het af te leren, want niet kan. Vapen brengt hoe dan ook nicotine in het lichaam waardoor een soort “bevredigingseffect” ontstaat een dopamine-vervangmiddel, wat de drang naar de volgende vape-beurt noodzakelijk maakt.

Multiple sclerose

Een neuroloog van het universitair ziekenhuis in Ferrara in Italië, Dr. Ferri heeft het effect van passief roken van kinderen en van nicotine door vapen van de ouders onderzocht. Daaruit bleek dat blootstelling aan tabaksrook of nicotine funest kan worden als de kinderen opgroeien. Uit de cijfers bleek dat deze kinderen later een verhoogde kans hadden op de ontwikkeling van multiple sclerose. Dat is een beangstigend fenomeen, want veel jonge kinderen hebben jaren geleden “meegerookt” met de ouders. Hetzelfde met vapen. Een jonge moeder die rookt of “vapet” kan ook op die manier chemische stoffen aan haar kind doorgeven, wat later funest kan zijn voor de gezondheid.  De prognose voor de gezondheid van deze kinderen is funest.

Voldoende redenen dus om niet te roken of te vapen en er tijdig mee op te houden.

Vapen is dus zeker geen alternatief en geen gezonde methode om het roken af te leren.

Wat wel kan: een natuurlijk invloed uitoefenen op het centrale zenuwstelsel door te bewegen, water te drinken, voldoende vitamines van de B-groep in te nemen en rust te brengen in het centrale zenuwstelsel.

Een tip: Xantipex van Fytobell op basis van natuurlijke stoffen om geen last te hebben van de rookstop.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kunt Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.fytobell.be.

Goed dat je gestopt bent met roken en vapen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer