sep 27, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat zijn de meest vieze voorwerpen met de grootste kans op besmettingen?

Vraag aan tien mensen wat het gevaarlijkste voorwerp is waarmee je in aanraking kan komen om een bacteriële of virale besmetting op te lopen. Je krijgt ongetwijfeld tien foutieve antwoorden.

De antwoorden kunnen wel wat variëren, maar ze wijzen allemaal in dezelfde richting: contact met vieze toiletten, vuile handdoeken, de handen schudden van onhygiënische personen. Of… besmet voedsel. Dat laatste is natuurlijk beslist waar, maar daarover in een apart artikel meer uitleg, want het is de periode van botulisme en schaaldieren.

Niet het toilet herbergt de meeste bacteriën, maar voorwerpen die we dagelijks gebruiken of aanraken. Wees alert en poets regelmatig en gebruik probiotische bacteriën om je te beveiligen.

Maar de meeste besmettingen komen niet door voedsel, niet vanwege een toiletbril of -zitting, maar gewoon voorwerpen waarvan je het niet zou verwachten: deurklinken, handvatten van kasten en koelkasten, het toetsenbord van de computer, de iPhone of smartphone, het douchegordijn, de bedsprei, schakelaars voor de verlichting, het klavier van het telefoontoestel, de leuning van de trap zowel thuis als op kantoor, de leuning en het handvat van de bus of trein, het toetsenbord van de geldautomaat, handdoeken in toiletruimten van kantoren, werkplaatsen, maar ook thuis, afstandsbediening van televisie, de opladers van tandenborstels en waterpik, computermuis, het toetsenbord van de koffiemachine thuis en op het werk, de honden- en kattenbak, speelgoed voor je hond, de krabpaal voor de kat, de knop van de deurbel, het handvat van de vuilnisbak, sponzen in de keuken, hoofdkussens op bed.

Die voorwerpen worden vaak over het hoofd gezien om regelmatig te poetsen of te reinigen. Als die voorwerpen zich dan nog buiten je eigen domein zoals kantoor of hotel bevinden, dan mag je er zeker van zijn dat je immuunsysteem op de proef wordt gesteld.

Vanzelfsprekend reinigen

Er zijn voorwerpen waarvan het vanzelfsprekend is dat ze regelmatig gereinigd worden. Niemand verwaarloost het daarom de toiletruimte en de toiletbril te poetsen en grondig te reinigen. Daarom is het toilet niet het grootste nest van bacteriën en virussen.

Het toilet wordt regelmatig gereinigd, maar de klink of de knop van de toiletdeur bijna nooit. Vandaar dat die ongetwijfeld een hele dierentuin van bacteriën herbergt.

De voorwerpen die we hier hebben opgesomd moeten dus ook geregeld worden gepoetst en schoongemaakt, eventueel met een gepaste reiniger.

Niemand staat er bij stil dat de afstandsbediening van het tv-toestel je een kanjer van een besmetting kan opleveren, bijvoorbeeld in een hotel, waarvan je niet weet wie het allemaal in handen heeft gehad en of het ook wel door de hotelploeg wordt schoongemaakt.

Zo is het vanzelfsprekend dat de douche dagelijks wordt schoongemaakt, maar het gordijn zelf? Als dit in een hotel het geval is, kun je je wel afvragen of schone schijn het niet wint op effectieve zuiverheid. Daarom verkiezen heel wat hotels een glazen deur in de plaats van een gordijn. Makkelijker schoon te maken en ook voor de hotelgasten zekerder.

Maar ook thuis moet je alert blijven en je afvragen hoelang het geleden is dat dingen die dagelijks worden en vastgenomen en aangeraakt, gepoetst werden.

En toch is het heel eenvoudig om de bacteriën die je last kunnen berokkenen te neutraliseren. Je kunt een flinke dosis goede bacteriën, oftewel probiotica op hen afvuren en ze zijn op non-actief gezet.

Denk eraan dat je zo’n bus probiotica gemakkelijk kan meenemen op reis en op voorwerpen, hoofdkussen, deurknoppen en allerlei voorwerpen, zelfs de lucht in de kamer te vernevelen. Dan ben je goed bezig en zeker.

Een tip: spuitbus met probiotische bacteriën van Freemed, om je overal te beveiligen tegen schadelijke bacteriën. 

Neem ze overal mee

Freemed Cleaning Spray met probiotica is eenvoudig te gebruiken: even verstuiven in de lucht en op 30 cm van een voorwerp en je bent veilig. Heel handig en compact. Neem ze daarom overal mee: niet enkel bij je thuis, maar ook op vakantie, hotel, camper, auto, camion, caravan.

De ultieme tip om je overal veilig te voelen en je te wapenen tegen bacteriën: vernevel probiotische bacteriën van Freemed, in een handige spuitbus. Je kunt die vinden bij www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer