sep 14, 2024 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Wordt je hond blind door suikersnoepjes?

Kinderen snoepen graag, vrouwen snoepen graag, mannen snoepen graag en honden ook. Nog meer dieren houden van een “snoepje”. Geef een paard een klontje suiker en de volgende keer zal het automatisch halt houden als het je ziet, of naar de omheining komen waar het dat klontje heeft gekregen.

Ook je hond is veel meer gebaat met gezonde voeding en een gezond “snoepje”, dan met zoete en suikerhoudende versnaperingen.

Kinderen zijn dol op zoete snoepjes en ook volwassenen waarderen meer zoetigheid dan zoute snacks bijvoorbeeld. Gebakjes, wafels, chocolade, het loopt allemaal “zoet” naar binnen als “zoete koek”.

Dat het niet zo gezond is, betwijfelt niemand nog, want niet enkel te veel is vaak veel te veel, maar te zoet en vooral te veel zoet is schadelijk voor de gezondheid.

Je kunt er niet enkel zwaarlijvig van worden en suiker is een dikmaker bij uitstek. Zwaarlijvigheid zowel als diabetes zijn nadelig voor hart en bloedvaten en dus kun je suiker en geraffineerde fabriekskost en snoep maar beter matigen of vermijden.

Blind?

Uiteraard hangt alle af van de dosis, maar op zich is alles wat niet natuurlijk is, schadelijk voor de gezondheid. Zo wordt door bepaalde organisaties kunstmatige zoetstof aanbevolen als ongevaarlijk, maar de feiten wijze op het tegendeel. Ook voor je huisdieren is dat zo.

Je troetelhond kan namelijk doodgaan aan te veel kunstmatige zoetstof, maar ook gewone suiker is nadelig zowel voor mensen als honden. De industrie probeert het tegendeel te bewijzen, maar de feiten zijn niet te ontkennen. Geef je hond regelmatig een zoet snoepje, hij zal dat beslist waarderen en nog meer willen, maar uiteindelijk bekort je zijn leven. Zowel obesitas als hart en vaatziekten als diabetes kunnen ook de hond treffen, met dank aan de zoete snoepjes.

Vroeger werd beweerd dat je hond door het eten van te veel suiker blind kon worden. Daar zit natuurlijk een grond van waarheid in, hoewel de suiker op zich niet blind maakt. Maar de bloedvaten in het oog en het netvlies ondervinden nadeel van suikersnoepjes. Dat het niet gemakkelijk is om je kwispelende hond een snoepje te ontzeggen, is begrijpelijk, maar anderzijds bestaan tegenwoordig hondensnoepjes die geen suiker bevatten en als bijzonder lekker door je troeteldier worden ervaren: vleessticks bijvoorbeeld..

Ban de suikerdoos

Maar welke hond lust geen suikertje? Elke hond zet zich op het topje van zijn staart met de poot uitgestoken en met de bek vol goesting als hij de suikerdoos hoort ritselen. Het is moeilijk te weerstaan aan deze sympathieke bedelaar… maar is dit wel goed, want je hoort geregeld beweren dat suiker en honden geen goede maatjes zijn… tenzij de hond zelf zou mogen antwoorden natuurlijk.

Iedereen vindt het wel “aandoenlijk” om de hond kwispelstaartend te zien smeken om een lekkernij. Maar te veel suiker is beslist niet goed ondermeer omdat het de hond doet verdikken. Daarenboven kunnen ook allerlei kwalen ontstaan als gevolg van een te hoog suikerverbruik. Hoe kleiner de hond, des te groter is de caloriebom voor het beestje. Als de hond dan nog weinig kan rondlopen is de kans nog groter dan hij te dik wordt.

Een snoepje mag, maar niet te veel. Bovendien moet je er op letten dat het snoepje alleen wordt uitgereikt door het baasje en niet door de andere huisgenoten. Een suikertje of snoepje moet als een beloning worden gezien en mag geen gewoonte worden. Maar er bestaan ook voor honden lage caloriesnoepjes zoals kippenvleugels, vleesbrokjes enz…

En of de hond er nu blind van wordt van te veel suiker? Suiker op zich veroorzaakt natuurlijk geen blindheid, ook niet bij de hond, maar er kan wel een diabetes ontstaan, zoals bij de mens en het belast de bloedvaten, ook bij de hond. En als dat niet verzorgd wordt, kan diabetes blindheid veroorzaken. ’t Is maar dat je ’t weet…

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer