okt 1, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Meeroken kan ook kanker en hartziekten veroorzaken

Dat roken schadelijk is, kan niemand die ernstig is nog ontkennen. Het is verantwoordelijk voor talrijke problemen. Niet enkel h art- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn van roken, ook oogziekten, en meerdere vormen van kanker: borstkanker, slokdarmkanker, tongkanker, maag- darmkanker, de ziekte van Crohn, prostaatkanker, longkanker, huidziekten en ook huidkanker. Het is zelfs zo dat bij niet-rokende vrouwen haast geen longkanker optreedt, want tabak is verantwoordelijk voor minstens negen van de tien gevallen van longkanker. Het vernauwt en verstopt ook de bloedvaten en wat velen niet weten: het kan blindheid veroorzaken. Mensen die roken hebben ook een slechter gebit. Ook pancreaskanker en leverkanker moeten soms op rekening van tabak worden geschreven. En wat begrijpelijk is: het wijzigt het DNA met alle gevolgen vandien voor de eigen gezondheid, maar ook voor die van je nakomelingen.

Roken beschadigt niet enkel jezelf, ook je gezinsleden en mensen in je omgeving. Eigenlijk is dat moord op termijn. Breek ermee en je hebt een grote vijand overwonnen.

Impotentie

Voor zwangere vrouwen is het dubbel onverantwoord omdat tabak het ongeboren kind kan doden. Het verkleint ook de kansen om zwanger te worden, bij vrouwen met een kinderwens. Ook passief roken is slecht. En wat veel mannen niet zullen waarderen: het veroorzaakt impotentie.

Eigenlijk is het een onbegrijpelijke situatie, want de overheid profiteert mee van de verkoop van tabak via taksen, maar anderzijds moet ze de behandeling van ziekten veroorzaakt door roken ook betaalbaar houden en vaak terugbetalen.

Zwakke weerstand

Meeroken is ook schadelijk. Onlangs werd door Harvard een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat jonge kinderen van rokende ouders een grotere kans hadden op de ontwikkeling van MS. Ook wiegendood mag op rekening van tabak worden geschreven.

Je mag je afvragen in welke mate rokende collega’s op kantoor -wat destijds nog toegelaten was- hebben bijgedragen tot een slechte gezondheid van longen, keel, slijmvliezen en weerstand.

Niet te verwonderen dat patiënten die vaak in tabaksrook van anderen die roken, moeten vertoeven vaak verkouden zijn, last hebben van astma en irritatie van de slijmvliezen in mond, luchtpijp en tandvlees.

Meeroken in de huiselijke kring vergroot bij zwangere vrouwen ook de kans op vroeggeboorte of een slechte ontwikkeling van de foetus, naast alle reeds vermelde nadelen.

Voor wanneer terrassen?

Er is de jongste tijd heel veel aan het veranderen tot frustratie van de tabaksfabrikanten. Er is al verbod op roken in kantoren, in sommige hotels geldt een totaalverbod, ook in scholen en de omgeving ervan geldt rookverbod, uiteraard ook in restaurants. Het probleem is dat het veel restaurantgasten ergert dat ze moeten “genieten” van hun menu terwijl op hetzelfde terras naast hen gerookt wordt. Sommige rokers hebben wel de vriendelijkheid en beleefdheid aan hun buren aan de tafel ernaast eerst te vragen of het hen stoort dat ze roken, terwijl anderen geërgerd zijn als men naast hen begint te hoesten of te kuchen. Verdraagzaamheid moet blijkbaar van één kant komen.

Het wordt dus de hoogste tijd dat ook op terrassen van restaurants en cafés, een rookverbod wordt ingesteld. De niet-rokers zullen dit beslist waarderen.

En wat kun je intussen doen?

Als je zelf rookt wel stoppen met roken. Dat is het mooiste cadeau dat je jezelf en je gezinsleden kunt offreren. Ook anderen overtuigen van te breken met tabak is mooi.

Vapen is geen oplossing, dat is van de regen in de “drup” terecht komen, maar daarover meer in een ander artikel.

Gelukkig mag je hulp van de natuur verwachten.

Een compleet onschadelijk en natuurlijk middel dat helpt bij het stoppen met roken is Xantipex van Fytobell, omdat het op een natuurlijke wijze inwerkt op het centrale zenuwstelsel.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kunt Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.fytobell.be.

Je voelt het meteen alsof je een grote vijand overwonnen hebt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer