okt 2, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom mag je de stoelgang absoluut niet ophouden?

Het is misschien een merkwaardige vaststelling, maar zeer recent onderzoek in Australië heeft aangetoond dat een meerderheid van werknemers op het werk problemen heeft lom naar het “groot toilet” te gaan, met andere woorden, ontlasting te hebben. Een beetje een kies en eigenaardig voorwerp van onderzoek, maar daar is een reden voor. Het was trouwens recent wereldnieuws en werd door de meeste kranten en zenders overgenomen. Komkommertijd zul je denken bij gebrek aan interessant nieuws, maar niets is minder waar, want artsen en onderzoekers aan de universiteit van Melbourne zijn tot de vaststelling gekomen dat het bijzonder slecht is zijn stoelgang uit te stellen. Wat de reden ook mag zijn. Maar het resultaat is hetzelfde:

  • Het is nadelig voor de gezondheid van de darmen en zo ontstaat een nieuwe slechte gewoonte.
  • Het is medeoorzaak van kanker.
  • Het ondermijnt het immuunsysteem.
  • Je voelt je mottig en opgeblazen.
  • Je wordt er suf van.
  • Je hebt problemen met de vertering.
  • Het bestendigt een schaamtegevoel met mogelijk kanker als risico.

Het is niet zonder reden dat een paar jaar geleden bij ons een campagne op het getouw werd gezet opdat huisartsen bij un patiënten er zouden op aandringen dat ze een ontlastingsstaal zouden nemen teneinde mogelijk sporen van bloed en/of andere elementen te vinden die zouden kunnen wijzen op kanker. Op die manier werden wel gevallen van kanker en voorstadia ervan ontdekt.

Een sterke immuniteit begint met gezonde darmen en gezonde darmflora. Daarom is ook regelmatige ontlasting van groot belang. Als je moet gaan… moet je gaan, ook op het werk.

Als je moet, moet je!

Nu is in Australië een gelijkaardige campagne aan de gang, maar wel met een ander doel: “als je moet gaan voor de grote boodschap, doe het dan meteen en stel niet uit, zelfs niet op het werk, het kantoor, op vakantie enz…

Ook de werkgevers werden erbij betrokken om ervoor te zorgen dat er voldoende, hygiënische, zuivere en afgesloten toiletten ter beschikking zouden zijn op het werk, waardoor mensen zich “in alle rust” kunnen afzonderen en hun grote behoefte kunnen doen.

De werkgever bij ons is wel verplicht om toiletruimte te voorzien en ook hygiënische middelen ter beschikking te stellen zoals stromend water en wasmiddelen om de handen te reinigen.

De vraag is: zijn die middelen wel zuiver genoeg, zoals handdrogers, handdoeken, zeepjes, enz…

En… is er voldoende privacy, zodat vrouwen en mannen afzonderlijk naar het toilet kunnen gaan en zich niet moeten schamen.

Uit schaamte

Uit het Australisch onderzoek is gebleken dat veel werknemers, vooral vrouwen, de toiletdrang blokkeren, met andere woorden de ontlasting uitstellen omdat ze zich schamen voor geurtjes die ze achterlaten, geluiden, frequentie, waardoor een stoelgangtaboe ontstaat. Vooral vrouwen zijn bang besmet te worden doordat ze moeten gaan neerzitten op de plek waar een collega gezeten heeft en mogelijks op die manier een besmetting zouden kunnen oplopen.

Daar zijn natuurlijk ook middelen voor zoals probiotische sprays (denk aan de probiotische spray van Fytobell) die je ook kunt gebruiken op vakantie, op hotel, op de camping, maar ook op het werk. Afdekken van de toiletbril met toiletpapier of daarvoor een speciaal naar vorm ontwikkeld afdekpapier lost dit probleem ook wel op. In elk geval als de drang er is, heb je er alle belang bij meteen naar het toilet te stappen. Net als de plas inhouden nadelig is voor de nieren, is de stoelgang inhouden nadelig voor de darmen, de immuniteit en het zelfvertrouwen.

Daaruit kan niet enkel verstopping ontstaan, maar ook kanker, verminderde immuniteit en stress.

Allemaal negatieve dingen ontstaan door schaamte, gêne, en of omdat de ruimten niet goed voorzien zijn, netjes, en de collega’s je kunnen “beoordelen”.

Wat moet je dan doen?

  • Als je moet gaan, moet je gaan.
  • Drink minstens anderhalve liter water per dag.
  • Drink niet te veel koffie en thee, hoe lekker het ook mag zijn, want het kan verstoppend werken.
  • Wie onzeker is, kan bij het ontbijt elke dag één of twee kiwi’s eten, dat werkt stimulerend.
  • Ook lijnzaad en een aftreksel ervan kan bevorderend werken voor de stoelgang.
  • Ook Frangula oftewel vuilboombast is ideaal voor een vlotte stoelgang.

Een tip: Frangulabiose van Fytobell, voor een vlotte natuurlijke stoelgang.

Je vindt Frangulabiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Of je kunt Frangulabiose van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of www.fytobell.be.

Je darmflora zal je dankbaar zijn, je immuniteit zal verbeteren en zo helpt je ook kanker te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer