jan 9, 2025 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De zon helpt je te ontsnappen aan de winterdip en typische winterkwaaltjes

Het zit en zat eraan te komen. De feestweken zijn voorbij en dus naderen ook de winterkwalen. Typisch. Nooit zijn er in de rest van het jaar zoveel zieken als nu. Niet enkel bij de jeugd, baby’s, maar ook bij werknemers en oudere mensen. Hoe komt dat?

Er zijn verschillende oorzaken en redenen. Om te beginnen is deze tijd van het jaar de periode met minst natuurlijk licht. Sommigen willen dat compenseren met meer lichtjes en feestgezang, maar dat is maar klatergoud vergeleken met het echte natuurlijke licht en de voordelen ervan.


Waarom voelen veel mensen zich ellendig, net tijdens de feestperiode? Gebrek aan natuurlijk zonlicht en dus vitamine D is meestal de oorzaak van grotere vatbaarheid voor winterkwaaltjes en een dip.

De natuur en de schepping zijn perfect, zolang de hoogmoedige mens niet van oordeel is dat hij alles kan verbeteren.

Het gevolg is dat gebrek aan kennis en wijsheid naar problemen kan leiden: ziekte, en mislukkingen.

Men probeert dat te compenseren met schijnwetenschap zoals je moet je voorbereiden op de winter door je tijdig te laten behandelen, pillen, inspuitingen, inentingen enzovoort.

Voeding en antioxidanten

Zonder daar een oordeel te willen over vellen, is het wel zo dat gebrek aan licht, andere voeding, tekorten aan antioxidanten, te veel aan vrije radicalen, gebrek aan motivatie, weinig beweging en vooral verarmde voeding en ultrabewerkt voedsel het besmettingsgevaar kunnen vergroten, met alle gevolgen vandien. We herinneren ons nog goed de uitspraak van een bekend viroloog in ons land, algemeen bejubeld en op handen gedragen en dat luidde als volgt: “zeg dat ze ziek gaan ziek gaan worden als ze niet doen wat je zegt en zeg dat ze gaan doodgaan als ze niet luisteren en… je kunt er alles mee doen”. Dat lijkt eerder op marketing dan op wetenschappelijk onderbouwde geneeskunde.

Wat was het principe van Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde “Primum non nocere”, oftewel: het belangrijkste is geen schade toe te brengen. Die formule werd trouwens opgenomen in de eed die pas afgestudeerde dokters moeten afleggen. Er zijn er al die dat weigeren.

Maar filosofie is iets anders dan geneeskunde en zeker dan werenschappelijk onderzoek. De vraag is dan: waarom zijn nu zoveel mensen ziek of ziek aan het worden en vooral ook depressief en landerig?

Er zijn verschillende redenen en oorzaken te vermelden.

Licht en lucht

Het mag duidelijk zijn dat gezonde lucht van essentieel belang is. Vervuilde lucht steelt jaren van je gezondheid en van je leven. Daarom lopen mensen en vooral kinderen en ouderen groot gevaar in de omgeving van vervuilende industrie, drukke verkeersaders, kruispunten waar auto’s blijven stilstaan met draaiende motor en weer optrekken: de luchtwegen, en de cardiovasculaire conditie komen in het gedrang.

Wie op het platteland woont met veel natuur in de omgeving, of een eigen tuintje heeft, is beter af dan iemand die van de buitenlucht moet “genieten” op het balkon van zijn appartement in de stad.

Meteen is ook klaar waarom licht, lucht, groen en beweging van essentieel belang zijn voor de gezondheid, even “broodnodig” als gezond voedsel.

Zonlicht is niet kunstmatig te vervangen. De twinkelende lichtjes in de feestweken zijn maar een pover surrogaat.

Waarom? Omdat zonlicht endorfines aanmaakt, het gelukshormoon. Bovendien hebben we de vitamine D aan het zonlicht te danken, een belangrijk en noodzakelijke antioxidant.  Omdat het voedsel bij de meeste mensen een tekort heeft aan vitamine D, kan zonlicht te hulp komen.

Nog een ander bewijs: wie in een ruimte moet werken waar geen daglicht binnenkomt heeft meer te lijden van depressie en slapeloosheid. Ook de spijsvertering verloopt vlotter. Iemand die van zonlicht kan genieten is ook minder agressief, is minder vatbaar voor winterziektes.

Hoe los je dat op?

Door regelmaat in je dagschema in te bouwen.

  • Op geregelde, vaste tijdstippen gaan slapen.
  • Ook de maaltijd kan best in een vast schema passen.
  • Maak elke dag een wandeling, hoe klein of kort ook in het daglicht.
  • Als je het aangezicht en de handen vrij laat in het licht krijg je na een kwartiertje voldoende vitamine D van de zon cadeau.
  • Voorkeur geniet een groene omgeving, want groen maakt rustig.
  • Als je een tuin of tuintje hebt, bof je, want zet elke dag een paar passen in je eigen tuin, daar voel je je best, ondanks het feit dat je in wintertijd niet kunt gaan zitten in je tuin om te genieten.
  • Maak er een gewoonte van zodat je over enkele dagen weer topfit en gelukkig door het leven stapt, zelfs in de feestweken.

En mocht je een tekort hebben aan vitamine D, heel belangrijk voor de veerkracht en de weerstand, dan kun je dit gelukkig op een natuurlijke wijze oplossen.

Een tip: Vitamine D van Fytobell, met calcium en fosfor.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-568.

Of je kunt vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De zon schijnt niet enkel in je ogen, maar straalt ook af op je gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer

Is je computer een marteltuig?

Het Belgisch persagentschap maakte melding van een onderzoek door een HR-bedrijf “Attentia” bij ongeveer 23.000 werknemers die dagelijks met de computer werken en op beeldschermen kijken. Daaruit bleek dat de grote meerderheid van de werknemers (ongeveer 65 tot 70...

Lees meer