De feestroes wordt ons eigenlijk een beetje opgedrongen. We moeten ons vrolijk en blij voelen, want de dagen zijn kort, met weinig licht, hoofdzakelijk grijs en nat weer en dan de ellendige nieuwsberichten over de wereldgebeurtenissen.
De jeugd plukt de dag, maar ouderen voelen zich daar niet happy bij. Hoe ouder men wordt des te meer neemt men afstand van de kunstmatige glitter en wordt men ook wijzer. Daarom voelen ook veel ouderen en vooral vrouwen zich eenzamer dan in de rest van het jaar. Ze zien de jongeren plezier maken, elkaar ontmoeten en veel oudere mensen zitten te wachten op bezoek, op een glimlach, op een zoentje dat niet meer komt. Ouderen voelen zich onnuttig voor de maatschappij, de vergeten groep.
Vrouwen zijn gevoeliger dan mannen, ze geven veel, maar ze krijgen er niet altijd iets voor terug, soms zelfs geen waardering en dat voelt bijzonder hard, zeker in deze feestperiode.
Velen voelen zich ellendig, komen niet meer uit hun luie stoel, blijven veel te lang in bed liggen gewoon omdat de moed ontbreek de handen uit de mouwen te steken. Ze zijn ook altijd moe, hebben nergens zin in. Ze slepen zich emotioneel voort van de ene dag in de andere. Sommigen vluchten in alcohol, in tranquillizers of in antidepressiva, terwijl ze met eenvoudige natuurlijke middelen en goede voornemens al veel verder kunnen komen.
Vooral vrouwen
Een echte depressie verschilt van winterpauze of van een gewoon winterdipje. Niet elke dag brengt voor iedereen hetzelfde en je mag ook niet verwachten dat je je elke dag superhappy voelt en uit bed springt met een hallelujakreet. Het valt wel op dat vooral vrouwen last hebben van depressieve stemmingen in de winter, viermaal meer dan mannen, wat er op wijst dat hormonale factoren meespelen. Datzelfde kan zich trouwens voordoen na bevallingen. Men spreekt dan over zwangerschapsblues. Gewoonlijk lost dat probleem vanzelf op als de hormonen tot rust zijn gekomen en vooral als de vrouw in kwestie regelmatig, ja dagelijks actief gaat bewegen: wandelen, lichte sporten. Dat is met winterblues ook het geval. Tenminste als ze dat kan en mag, want in sommige instellingen worden oudere mensen echt “vergeten en verwaarloosd”.
Wie dagelijks naar buiten trekt en een half uurtje stapt, krijgt er minder last van en zal het probleem ook veel sneller onder controle krijgen. Maar, je moet het wel kunnen en mogen en je moet je niet opsluiten in de eenzaamheid.
Maar ook jonge vrouwen zijn gemakkelijker het slachtoffer van stemmingsschommelingen, vaak tot onbegrip van hun man die soms ongepast of onterecht reageert. Precies op zo’n moment heeft de vrouw meer nood aan begrip, warmte, geborgenheid en… veel licht. Ze moet zich derhalve niet opsluiten, maar veeleer naar buiten, lucht en licht tanken en… stappen. Want het is bewezen dat beweging gunstig inwerkt op de hormoonspiegel.
Daarentegen kunnen een verkoudheid, een vermageringskuur, medicijnen, de anticonceptiepil van invloed zijn op de cyclus en dus ook op het humeur van de vrouw en depressieve stemmingen veroorzaken. Soms kunnen ziekten er aan de basis van liggen: cysten op de eierstokken, problemen met de schildklier, de bijnieren of de hypofyse kunnen al depressies tot gevolg hebben. Een grondig onderzoek is daarom van belang als een vrouw merkt dat de depressieve stemmingen blijven voortduren en dat noch licht- noch klimaat wissel er iets kunnen aan veranderen.
Let op stressfactoren
Dat het probleem zich vooral bij vrouwen manifesteert, heeft ook wel te maken met een overdruk programma, wat beslist het geval is geweest tijdens de feestperiode: mensen ontvangen, speciale menu’s uitkiezen en koken, het gezin entertainen, het huis opsmukken, eventueel de zomervakantie plannen, zorgen voor een nieuwe outfit, de kinderen amuseren nu ze met nieuwjaarsvakantie zijn enz… De veer was overspannen, gekoppeld aan de periode van gebrek aan licht, gebrek aan beweging en ontspanning, gekoppeld aan het hormonaal onevenwicht en… en plots begeeft de veerkracht als ze het bijvoorbeeld op het werk ook druk krijgt, of daar met een moeilijke chef te maken heeft. Stress heeft zeker invloed op het ontstaan van depressie en in de winterperiode is dat nog meer het geval.
Laat de natuur je helpen
Voeding is erg belangrijk om depressie in de winter te voorkomen. Tyrosine speelt daarin een voorname rol. Want tyrosine is de voorloper van noradrenaline, dezelfde stof die je een goed gevoel geeft nadat je intensief hebt gesport. Tyrosinerijke voeding kan je dus helpen bij depressie. Je vindt dat vooral in vis, noten, zuurkool, zuivel en volle granen.
Ook voedsel dat rijk is aan tryptofaan is belangrijk, omdat dit de voorloper is van serotonine, een belangrijke stof die helpt bij angst en slaapproblemen. Tryptofaan vind je vooral in pompoenpitten, linzen, bananen, dadels, cottage cheese (Hüttenkäse), biogarde, kwark, eieren, granen, zilvervliesrijst, sesamzaad, zonnebloempitten en noten. Het is echter van belang te weten dat tryptofaan pas goed wordt opgenomen in de hersenen als er iets van zoets bij gegeven wordt zoals honing.
Veel depressieve mensen blijken een foliumzuurtekort te hebben. Aanvulling van dit tekort bleek in een recent onderzoek binnen 6 maanden de depressieve klachten duidelijk te verminderen.
Uit onderzoek blijkt ook dat wie voldoende vitamine D in het bloed heeft, minder gauw depressief wordt. Daarom is het aanbevolen, zeker in de wintermaanden wat extra vitamine D te tanken, te zorgen voor goede darmflora, zodat vitamines kunnen worden opgenomen. Een uitstekend probioticum is Digesbiose van Fytobell. Ook visolie Omega-3 is van belang om het gemoed in toom te houden en is tevens een leverancier van vitamine D.
En tenslotte is Hypericum, de plantaardige Prozac een uitstekend redmiddel voor wie het echt niet meer ziet zitten. Want sint-janskruid heeft de zon verzameld in zomertijd en kan je zodoende in donkere wintermaanden extra hulp verschaffen.
En natuurlijk blijft het een must: “nodig eens een eenzame uit”. Misschien wel een familielid, de ouders, een buur, een zoon of dochter. Niet iedereen heeft het altijd gemakkelijk.
En ook de natuur kan je helpen:
Een tip:
Hyperibell van Fytobell.
Je vindt Hyperibell van Fytobell, in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.
Of je kunt Hyperibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
De zon schijnt weer in je hart en blaast de somberheid weg.