jun 5, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Meer botbreuken bij rokers. Minder roken heeft geen effect, breken met tabak wel.

De relatie tussen roken en hart- en vaatziekten en ook borstkanker, prostaatkanker, keel- en strottenhoofdkanker, maag-darmkanker is voldoende bekend. Wie nu nog wenst te roken, weet dat er een hoog risico aan verbonden is. Naarmate je leeftijd vordert, besef je wel dat het niet verstandig is dat risico te tarten. Het is geen kansspel. Je zou nog kunnen aanvaarden dat jongeren de gave des onderscheids missen en dus onvoldoende capaciteit hebben om het risico te overzien. Is dat de reden waarom zoveel jongeren en vooral jonge meisjes ondanks alles beginnen te roken?

Roken is schadelijk, dat weet iedereen. Maar een wetenschappelijke studie heeft nu ook aangetoond dat rokers veel meer risico lopen op botbreuken en osteoporose dan niet-rokers.

Er is zelfs nog een grote risicofactor die verband houdt met roken: botfracturen.

Botbreuken

Daarover is recent een grote studie afgerond in Zuid-Korea. Gedurende tientallen jaren werd door de Nationale Gezondheidsdienst van Korea een onderzoek geleid bij Zuid-Koreanen om na te gaan waar de oorzaak van zoveel botbreuken lag.

Ze werden in vier groepen verdeeld: rokers, niet-rokers, rokers die minder rookten en dus de hoeveelheid sigaretten beperkten en mensen die helemaal gestopt waren met roken.

De resultaten waren significant, maar tegelijk onverwacht, dat berichtte Medi-Quality.

Het was bekend dat tabak de opname van mineralen, ook van calcium verminderde. Daardoor werd het bot brozer en ontstond osteoporose.

Je zou verwachten dat hoe minder je rookte, de kans op osteoporose en botbreuken navenant zou verkleinen, maar dat bleek door het onderzoek niet te worden bevestigd. Zelfs als het aantal sigaretten gehalveerd werd, verminderde de kans op osteoporose en botbreuken niet. Het risico op heup- en wervelfracturen en botbreuken door valpartijen bleef onveranderd.

Verminderen heeft geen effect

Wat wel invloed had: helemaal stoppen met roken. Het was niet zomaar een onderzoek van niemendal, maar betrof een wetenschappelijke studie bij meer dan 4 miljoen Zuid-Koreanen.

Het positieve was dat helemaal stoppen met roken, duidelijk een meerwaarde betekende ten opzichte van de botdensiteit en de opname van mineralen. Dat wil zeggen minder risico op fracturen, dus minder risico op heup, wervel en knieprothesen.

De cohortstudie toonde ook aan dat je best niet rookt, want daarvan waren de cijfers het meest positief. Minder roken had geen effect op de botstructuur, maar stoppen met roken wel. Om alle twijfel uit te sluiten werden correcties ingevoerd ten opzichte van de leeftijd, het geslacht, mogelijke hormonale therapieën en de menopauze-leeftijd.

De cijfers werden vergeleken met een meta-analyse en die kwamen wonderwel overeen, wat de juistheid ervan onderstreepte.

Over het mechanisme ervan werd uitgegaan van het feit dat het botmetabolisme en de botdensiteit afhangen van de kwaliteit van de bloedtoevoer en de calciumopname. Roken verhindert in hoge mate dit normale mechanisme.

De oplossing

Eens te meer is door deze studie wetenschappelijk aangetoond dat roken uitermate funest is voor de gezondheid, zelfs voor elementen van het lichaam waarbij je dat niet zou verwachten. De tabaksrook komt niet tot bij het bot, maar toch ondervindt dit bot negatieve effecten van roken.

Het skelet is trouwens levende materie, dat gevoelig is voor allerlei factoren: beweging, hormonen, zwaartekracht en dus sport. Voeding speelt een heel belangrijke rol, waarbij antioxidanten, vitamines, maar vooral ook mineralen een hoofdrol spelen. Fruit, groenten en zuivel komen daarbij prominent in beeld. Maar ook beweging. Denk aan de broze botten van astronauten bij hun terugkeer op aarde. Ze kunnen en mogen zelfs niet stappen, want onder de druk van hun eigen gewicht zouden hun botten spontaan breken.

Maar dat tabaksrook ook daar een invloed op heeft, was behoorlijk onverwacht en zeker dat minder roken helemaal geen effect heeft.

Het is een alles-of-niets kwestie.

Maar dat het niet gemakkelijk is om meteen te breken met tabak is een understatement. Daarvoor is niet enkel motivering en een beslissing, maar vooral ook doorzetting en hulp nodig.

Best is hulp te verwachten van de natuur. Het blijkt trouwens dat wandelen in de natuur, de beste hulp is, zelfs observatie van vogels lijkt nuttig bij het ontwenningsproces.

Natuurlijk kun je nog meer hulp van de natuur verwachten.

Een tip: Xantipex van Fytobell, een natuurlijk preparaat in de vorm van een mondspray, waarbij de goesting om te roken wordt geblokkeerd.

Je vindt de Xantipex mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kunt Xantipex mondspray van Fytobell om te stoppen met roken ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je zult weer kunnen dansen van vreugde zonder je botten te breken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer