Daar zijn de graspollen, daar zijn de niesbuien

Je denkt: het begin van de lente is al een tijdje voorbij, dus is het risico op hooikoorts ook al voorbij. Niets is minder waar. Het woord zegt het zelf: hooikoorts. En hooi is er pas als er gras is. Dat is nu het geval, want Sciensano waarschuwde een aantal dagen geleden al voor de graspollen: wind, droog weer, en de graspollen beginnen te zweven. Velen hebben het niet opgemerkt omwille van het vochtige klimaat, want regenbuien zijn gunstig voor wie allergisch is aan graspollen. De regendruppels wassen als het ware de pollen uit de lucht.

Niesbuien, tranende ogen, verstopte neus… de graspollen vallen weer aan.

Je kunt dus aan meer dan berkenpollen of voorjaarsbloeiers allergisch zijn of worden. Ook aan voedsel, medicijnen, schimmels, geuren zoals bepaalde parfums, aan synthetische stoffen enz. Maar een graspollenallergie behoort dezer dagen zeker tot de mogelijkheden. Daarvoor heeft Sciensano die de barometer van allergenen in de lucht in kaart brengt, gewaarschuwd.

Je kunt de grassen niet verbieden en het klimaat niet bijstellen, maar je kunt wel de gevoeligheid van je lichaam saneren en veranderen. Hoe?

Belangrijkste vorm van allergie

Graspollen zijn er al altijd geweest sinds de grondlegging van de wereld. De gevoeligheid ervoor is wel veranderd en de laatste decennia gebeurt dat steeds sneller. De oorzaak vind je in onze levensstijl. Vroeger leefde men meer in en met de natuur. Van kindsbeen af werd je naar buiten gestuurd van zodra het weer het toeliet. Ook in de jeugdbeweging bestond de voornaamste activiteit uit buitenspelen, hetzij sport, hetzij allerlei spelen, sjorren, kamperen, koken enzovoort. Het gevolg was dat je niet meteen geconfronteerd werd met een allergeen waartegen je zowel qua intensiteit als qua soort niet tegen opgewassen was. Het lichaam had de tijd om er zich aan te wennen en aan te passen.

Nu leven we in de stad, betonnen blokdozen, komen amper nog buiten, hebben de kinderen geleerd zich te ontspannen met iPhone en computer, met tv-lijken en luieren in de zetel. Gevolg: het lichaam herkent de pollen van zodra ze ermee in contact komen als een massieve aanval en dus gevaarlijk. Het wapent zich met histamine.

Grassen of onkruid?

Dat gebeurt van zodra er meer dan 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter worden gemeten. Sciensano bericht daarover op tijd. Er is een speciale dienst bij Sciensano die zich daarmee bezighoudt: de dienst Mycologie en Aerobiologie. 

Het begint gewoonlijk met kriebels in de neus, niesbuien, lopende ogen, een verstopte neus waardoor je gaat ademen door de mond. Het verschil met boompollen zoals van de berk of de hazelaar is dat de bomen tegelijk ineens duizenden stuifmeelkorrels in de lucht loslaten, terwijl dat bij graspollen slechts geleidelijk toeneemt en ook afhankelijk is van het klimaat. De grassen, soms noemen we dat onkruid zijn er in tientallen, meer dan honderd soorten. Hett heeft dus geen zin, het grasperkje in je tuin of het park in de stad te vermijden. Gras is niet enkel een gazon, het is de soort.

Van zodra het graspollenseizoen start, afhankelijk van de warmte en de zon, moet je een zestal weken rekenen tot het zijn hoogtepunt bereikt.

Wat is de oplossing?

Onderzoek heeft aangetoond dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen overgevoeligheid en het microbioom. De weerstand wordt opgebouwd in de darmen door de goede darmbacteriën. Van zodra daar iets mis mee is, ben je gevoeliger voor allerlei kwalen, maar ook voor allergieën.

Het is uiteraard best dat oorzakelijk op te lossen, door je darmmilieu te saneren, oftewel te zorgen voor gezonde microflora.

Hoe kun je dat doen?

  • Zoek een streek waar minder pollen in de lucht zweven, bijvoorbeeld aan zee;
  • Was elke avond je haren en slaap met gesloten vensters.
  • Eet gezond, vooral vezelrijke kost.
  • Zorg voor goede darmbacteriën die de klus klaren: lactobacillen.
  • Droog de was niet buiten, anders breng je de pollen binnen.
  • Stofzuig regelmatig de woning en vooral de slaapkamer door middel van een stofzuiger met microfilter.
  • Gebruik eventueel als de nood hoog is een natuurlijk antihistaminicum op basis van Salsaparilla.

Een tip: Smilabell (Salsaparilla) van Fytobell als natuurlijk antihistaminicum.

Allobiose van Fytobell met miljoenen goede bacteriën.

Je vindt zowel Smilabell als Allobiose in de apotheek.

Smilabell met CNK-bestelnummer: 2991-487. (Ook te verkrijgen als mondspray)

Allobiose met CNK-bestelnummer: 4785-374.

Of je kunt zowel Smilabell als Allobiose online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zeg de niesbuien vaarwel!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer