sep 18, 2024 | Alle tips | 0 Reacties

De beste slaagkansen op school starten met goede voornemens, ook van de ouders

Niet enkel als we een jaartje opschuiven eind december, maar ook als de kinderen of de jongelui een jaartje opschuiven bij het begin van het nieuwe schooljaar of academiejaar worden goede voornemens gemaakt. Terecht trouwens, want zonder goede voornemens lukt eigenlijk geen enkel plan. Wie niet wil slagen, heeft ook geen elementen om te slagen. Het is niet zomaar een kwestie van geluk op het examen, die tijd is voorbij, maar van goede wil, goede planning, een goede methode en de leergierigheid om zodoende kennis te verwerven. Dat is de beste garantie om te slagen en een diploma te behalen. Niet enkel de keuze van een goede school of een passende richting zijn daarbij van belang, ook de inzet van de studenten en leerlingen, maar ook de verantwoordelijkheid van de ouders spelen mee.

Om goed te kunnen studeren hebben jongeren geborgenheid, veiligheid en zekerheid nodig, plus goede voeding en de juiste studiekeuze. De ondersteuning van de ouders is bij de opvoeding van kapitaal belang.

Geborgen gevoel en zekerheid

Als je aan jongelui vraagt wat het prettigst is: vakantie of naar school gaan, dan hoef je niet lang te wachten op het antwoord. Maar dat geldt voor alles. Ook ouders vinden het leuker met het gezin op vakantie te gaan dan de dagelijkse sleur van het werk te moeten trotseren. Maar ouders weten dat het werk noodzakelijk is om de kinderen te kunnen opvoeden, zekerheid te verwerven en voor iedereen een toekomst te kunnen garanderen.

Kinderen moeten ook een veilig gevoel hebben in de huiselijke kring. Dat is tegenwoordig niet meer zo evident, vanwege de scheidingen, nieuw samengestelde gezinnen, probeer daarin maar eens een toekomst op te bouwen. Kinderen en jongelui hebben ook emoties, gevoelens en die beïnvloeden zeer zeker de zin om te studeren en iets van het leven te maken. De voorbeelden van de ouders zijn daarom niet altijd even wekkend.

Dat goed gevoel verwerf je niet of compenseer je niet met cadeaus, een dure iPhone, nieuwe kleding, een bromfiets, een laptop, een ticket voor concert en enz.

Ze zien geen toekomst, hebben geen nood aan informatie en opleiding en snappen niet waarvoor je je in deze maatschappij nog moet inspannen. Het is niet zonder reden dat veel jongeren onder druk van de groep waarin veel jongelui ook met dezelfde problemen worstelen, vluchten in drugs en alcohol. Wat is er dan nog aantrekkelijker in de maatschappij? De rol van de ouders is hier van uitermate groot belang en hun verantwoordelijkheid voor het mislukken van hun kinderen nog groter. Opvoeding is geen zaak van de school, maar van de ouders. Informatie geven, een vaardigheid ontwikkelen, kennis bijbrengen en voorbereiden op het leven is wel een schoolse aangelegenheid. Die twee mogen niet verward worden.

Gezond eten en veilig ontspannen

Veel jongelui voelen zich moe, missen fut en zijn niet alert genoeg om de leerstof te volgen en te begrijpen.  Als er geen ziekte achter schuilt, kan dit zowel een emotionele als nutritionele oorzaak hebben. Dart betekent dat de voeding niet aangepast is aan wat de kinderen nodig hebben.

Fastfood zullen ze wel lekker vinden, maar dat is geen voedsel meer, maar door de industrie bedacht om lekker te smaken en er verslaafd aan te worden, niet om de gezondheid in stand te houden en zeker niet om jongelui die elementen te verschaffen die ze nodig hebben.

Er zijn trouwens maar weinig gezinnen waar de kinderen heel gezond te eten krijgen. De maaltijden op school zijn ook geen schoolvoorbeelden van gezond voedsel en de jeugd geeft ook liever de voorkeur aan fastfood, veel zoetigheid, zoete drankjes en vette chips als tussendoortjes, dan aan fruit, groenten, volkoren. Niet te verwonderen dat ze problemen krijgen met hun gezondheid, moe en lusteloos worden. En toch is er wat aan te doen.

Van de kwaliteit van hun voeding en eventueel de aanvulling ervan zal ook hun prestatie op school of de universiteit afhangen. Niet door pepmiddelen maar van de dagelijkse gezonde voeding en de aanvulling met goede preparaten hebben de jongeren meer kans op slagen. Zo hebben veel leerlingen een schromelijk tekort aan Omega-3. De aanvulling ervan door regelmatig vis te eten en Omega-3 visolie te gebruiken heeft beslist gunstige gevolgen zowel op het gedrag als op de studieprestaties. Onderzoek aan de universiteit van Cardiff wees uit dat zelfs het gedrag van gevangenen verbeterde met Omega-3 visolie, maar ook de concentratie van studenten en hun prestaties lukten veel beter.

Het hoeven geen dure middelen te zijn die iemand gezond en vitaal maken en in staat stellen goed te studeren.

De raad van de WHO

De richtlijnen van de WHO-FAO voor een gezonde voeding kunnen door iedereen zonder problemen worden toegepast:

  • Vetten mogen slechts tussen de 15 en 30 percent van de dagelijkse energie leveren.
  • Verzadigde vetten mogen maximum 10 percent van dit pakket uitmaken.
  • De aanbevolen eiwitopname is 10 tot 15 percent van het voedselvolume.
  • Koolhydraten mogen maximum 55 tot 75 percent van de dagelijkse energieopname leveren en ze moeten uit niet-geraffineerde producten komen.
  • Toegevoegde suikers mogen niet meer dan 10 percent bedragen en liefst GEEN!
  • De dagelijkse zouthoeveelheid mag niet meer dan 5 gram bedragen.
  • Dagelijks moet men wel 400 gram groenten, peulvruchten en fruit eten.
  • Men moet meer voedsel eten van plantaardige oorsprong en voedsel uit de zee kiezen in de plaats van, dierlijk voedsel.
  • Meer bewegen is van vitaal belang.

En een tip als aanvulling: Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De conditie, aandacht en prestaties van de jongelui zal er met sprongen op vooruit gaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer