sep 23, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoeveel langer leef je als je stopt met roken?

Je hoort vaak van die opmerkingen: “het zal mijn tijd wel duren” “als het er nu nog toe doet” “ik ben er veel te oud voor” “je moet toch van iets doodgaan” is dat wel bewezen”.

Alle woorden en emotionele opmerkingen zijn goed om nadelig gedrag te verantwoorden of goed te praten, terwijl iedereen met gezond verstand of op basis van wetenschappelijk onderzoek en cijfers kan weten dat roken slecht is, zelfs dodelijk kan zijn.

Je zal zeker langer en gezonder leven als je stopt met roken, zelfs als je al op gevorderde leeftijd bent.

Daarom wordt door artsen, religieuze en welzijnsorganisaties aangeraden om absoluut niet te roken, zelfs te breken met tabak vooraleer het te laat is.

Nooit te laat?

De vraag is dan ook: “wanneer is het te laat om ermee op te houden” en tabak vaarwel te eggen. 

Vroeger ging men ervan uit dat de schade die door tabaksrook werd veroorzaakt irreversibel was en dat die schade altijd zichtbaar bleef op röntgenfoto’s. Nu is men ervan overtuigd dat na verloop van tijd en afhankelijk van hoeveel men gerookt heeft en wanneer men gestopt is, de schade wel omkeerbaar is. Meer zelfs: vanaf een zeker moment is aan de longen niet meer te merken of te horen dat iets erop wijst dat je ooit een roker bent geweest.

Waarom? Het lichaam is ingenieus in elkaar gezet en heeft een verbluffend zelfherstellend vermogen. Muren die vergeeld zijn door tabaksrook kunnen zichzelf niet witter laken en de schade ongedaan maken, het lichaam wel.

Herstelvermogen

Dat is geen oproep om toch te roken, want het lichaam herstelt het toch. Ook geen oproep om in de plaats daarvan te vapen, want dat is even schadelijk en een truc van de industrie om u toch aan de nicotine verslaafd te houden. Maar het lichaam zelf kan zich tot op een zeker moment wel bevrijden en herstellen.

Door het “Departement of Health Management and Policy aan de University of Michigan School of Public Health” in Ann Arbor werd een maand geleden een artikel gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine. Volgens Medi Quality was deze studie gesteund door beurzen van het National Cancer Institute van de Amerikaanse National Institutes of Health en het Amerikaanse Food and Drug Administration Center for Tobacco Products. Er waren dus geen belangenconflicten.

De cijfers zijn sprekend genoeg

Wanneer is genoeg, genoeg?

Onderzoek aan het Amerikaanse instituut voor de preventie van kanker heeft dat becijferd en de conclusie is duidelijk: het is nooit te laat. Uiteraard heeft het meer voordelen en leef je behoorlijk wat jaren langer als je stopt met roken als je vijfendertig bent dan als je de vijfenzeventig nadert.

Toch heeft het altijd voordeel te stoppen. Hoe vroeger hoe beter uiteraard.

De cijfers van Medi Quality liegen er niet om:

-Vergeleken met mensen die nooit hebben gerookt, zouden degenen die op de leeftijd van 35, 45, 55, 65 en 75 jaar rookten en hun hele leven bleven roken, respectievelijk 9,1, 8,3, 7,3, 5,9 en 4,4 jaar verliezen.

-Mensen die stoppen met roken op de leeftijd van 35, 45, 55, 65 en 75 jaar zouden een levensverwachting hebben die respectievelijk 1,2, 2,7, 3,9, 4,2 en 3,7 jaar korter is, vergeleken met mensen van dezelfde leeftijd die nooit hebben gerookt.

-Mensen die stoppen op de leeftijd van 65 en 75 jaar zouden 23,4% en 14,2% kans hebben om ten minste 1 jaar langer te leven.

De cijfers zijn uiteraard gemiddelden. Dat betekent dat je als je stopt nog langer kunt blijven leven dan de cijfers aangeven. Maar niet roken of vroeg breken met tabak is nog altijd het beste.

Vapen is geen oplossing omdat het de verslaving aan nicotine in stand houdt en gecarboniseerde stoffen in de luchtwegen en het bloed brengt wat soms nog gevaarlijker is dan tabaksrook.

Wat kun je dan doen om toch gemakkelijker te stoppen.

  • Breek tegelijk met alcohol.
  • Koop geen sigaretten en gooi het resterende pakje meteen weg.
  • Het kost bovendien een fortuin.
  • Maak dagelijks een wandeling in de natuur.
  • Eet meer fruit en groenten en eet minder gekruid.
  • Drink meer water.
  • Gebruik een natuurlijk middel om rust te brengen in de geest.

Een Tip: Xantipex van Fytobell op basis van krachtige kruiden om te stoppen.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kunt Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je krijgt een langer en gezonder leven cadeau op de koop toe.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer