sep 25, 2024 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kan de herfst je ziek maken?

Het is zo ver. We zitten in de herfst. Dat betekent: vroeger donker, minder zon, koudere temperaturen en vochtige avonden en morgens, tenminste als het al niet regent. De herfst is een mooi seizoen, zorgt voor afwisseling in de natuur, de bonte kleuren, de bedauwde draden rond bomen en struiken, de parels op het gras, de natuur gaat een stillere periode in.

Gezondheid is niet het resultaat van toeval of geluk, want “gezond zijn” is een werkwoord. Dat betekent dat je er moet en kunt aan werken.

De herfst is een seizoen om van te genieten… ware het niet dat ook veel mensen er met een bang hart naar uitkijken, want het is het seizoen dat ook ziek maakt. Eigenlijk heeft dat seizoen er niets mee te maken, wel de wijze waarop ons lichaam erop reageert: de immuniteit, oftewel de weerstand. Iemand met een sterke weerstand hoeft niets te vrezen van de herfst, maar kan er wel dubbel van genieten.

Verzwakte afweer

Immuniteit kun je niet kopen, wel kun je ze versterken, maken dat het lichaam zich schrap zet tegen aanvallers. Maar immuniteit is meer dan dat. Het wordt bepaald door gezonde darmflora en die hebben weer invloed op de gezondheid van de longen, het brein en nog veel meer. Een sterke immuniteit levert ook de wapens om virussen en bacteriën te neutraliseren.

Want als de natuurlijke afweer verzwakt is, loop je automatisch meer risico ziek te worden. Een natuurlijke reactie van veel mensen is bij slecht weer, of bij koude gewoon binnen te blijven. Ze vrezen ziek te worden door de kou en de regen. Maar koude en regen maken niet ziek als je een sterke immuniteit hebt. Alleen vanwege het feit dat het waait en regent blijven velen binnen, een soort geconditioneerde reflex dus.

Ze komen alleen nog buiten als het niet anders kan, of doen alles met de wagen, hebben zelfs geen lichaamsbeweging meer. Een kleine wandeling maken, het lichaam en de longen “verluchten,” de kans geven de benen te strekken, hart en bloedsomloop wat te belasten, zijn echt nodig om gezond te blijven.

Ook de voeding

Het menu ziet er in het koude seizoen ook minder gevarieerd uit dan in de zomer. Minder fruit, minder verse groenten, meer fantasiekost en klare hapjes uit blik. Het lichaam krijgt te weinig vitaminen en antioxidanten aangeboden.

Ook stress, het verblijf in de omgeving waar gerookt wordt en het gebruik van alcohol zijn er verantwoordelijk voor. Kantoren zowel als woonkamers worden in herfst en winter minder vaak verlucht, zodat de kwaliteit van de ingeademde lucht er ook al niet toe bijdraagt dat verkoudheden, griep en allerlei aandoeningen van de luchtwegen worden voorkomen.

Versterk je natuurlijke krachten

We hebben er alle belang bij om de natuurlijke krachten te mobiliseren en te zorgen dat de weerstand van het lichaam weer verhoogt. Daarom moet je ook in de herfst en de winter naar buiten: meer bewegen in de natuur. Zelfs als het weer bar is, moet je toch proberen, als het even kan naar buiten gaan. Dapper doorstappen om de bloedsomloop te activeren en het hart wat te stimuleren.

De bloedsomloop kun je ook stimuleren en de dynamiek van de bloedlichaampjes vergroten door sauna en wisselbaden. De afwisseling van warmte en koude is bovendien ook nuttig ter behandeling of ter preventie van depressie en een nerveus hart. Er is vast wel een kinesist in je buurt met een sauna. Wisselbaden of -douches kun je ook thuis proberen. Eerst warm tot heet en nadien koud water over je body, doet wonderen. Doe dit niet als je al verkouden bent, of als je je koortsig voelt, dan haal je nog meer reserves uit je lichaam.

Zo’n wisseldouche is stukken beter dan de koppen koffie die je nodig hebt om ’s ochtends wakker te worden. Als je er eenmaal aan gewend bent, kan je echt niet meer zonder.

Met alcohol moet je voorzichtig zijn. Het is dehydraterend en bovendien verantwoordelijk voor meer dan 7 soorten kanker, zelfs in kleine hoeveelheden is het schadelijk. Het onttrekt ook warmte aan het lichaam.

Tabak is een aartsvijand van je natuurlijke weerstand. Daardoor vernauwen de bloedvaten en kunnen ze 30 percent minder zuurstof en vitale stoffen vervoeren, zodat in de fijne haarvaten de circulatie gehinderd wordt. Bovendien wordt de trilhaarwerking van de luchtpijpen verlamd. Bacteriën en virussen worden niet meer naar buiten gestoten. Resultaat: ontstekingen en griep.

Er zijn ook versterkende kruiden. De belangrijkste hiervoor is de Echinacea Purpurea, de Rode Zonnehoed. Deze plant heeft de uitstekende eigenschap de natuurlijke afweerkrachten van het lichaam te mobiliseren en te versterken. Ook bètaglucaan versterkt de immuniteit evenals probiotica en vitamine C en D. Je kunt op die manier zonder gevaar of bezwaar dagelijks je afweer versterken. Uiteraard ontslaat dit je niet van een gezonde leefwijze, gezond voedsel en beweging, voldoende slaap en hygiënische maatregelen.

Een tip: Immunibell van Fytobell om de weerstand te versterken.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo krijg je een ijzersterke gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer