okt 5, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Herfst in zicht: weerstand te licht?

Het is weer hetzelfde scenario: eerst warm, op sommige plaatsen te heet en dan weer regen, miezerweer zoals nu. Ideaal weer voor virussen en bacteriën, tenminste als de weerstand niet op scherp staat. Want bacteriën en virussen vermogen niets bij mensen met een sterke weerstand. Daar kan aan gewerkt worden, maar dan moet je het wel op tijd doen. Daarom nu alle “hens aan dek” als je je vermoeid voelt en de rillingen in aantocht zijn.

Alles hangt af van de weerstand en niet zozeer van de verandering van het weer. Een goede weerstand maakt virussen en bacteriën krachteloos.

Altijd moe

Zo ken je wel altijd iemand. Altijd een heel dynamische jonge vrouw geweest. Ze ging altijd met veel plezier en goede moed naar haar werk, maar dat ging haar de laatste tijd niet meer zo goed af. Ze snauwde ’s morgens de kinderen al af, want ze stond eigenlijk vermoeid op. Haar man beleefde ook niet zoveel plezier meer aan haar, ze liet het werk op een hoop komen, keek niet meer om naar de kinderen als ze van school thuiskwamen en was amper nog geïnteresseerd in hun huiswerk. Soms zat ze stilletjes voor zich uit te staren, af en toe heel diep ademhalend. Ze miste vitaliteit, kon niet meer lachen, had moeite met inslapen en interesseerde zich van langsom minder voor de aangename kanten van het leven. Koken werd vervangen door een haastige hap die in een buurtwinkel of een broodjeszaak werd gekocht. Af en toe ging ze op de middag een pakje friet halen, en het vieruurtje werd eigenlijk vervangen door een stuk chocolade. Ze begon veel koffie te drinken om wakker te blijven, om weer fit te zijn en zich wat beter te kunnen concentreren. En toen klapte ze in: het begon met een huilbui zonder grondige reden en noch haar man, noch de kinderen konden haar troosten.

Gelukkig doorzag haar man dat er toch iets fundamenteels fout zat en maakte een afspraak met de dokter. Die nam een bloedstaal en binnen de twee dagen wist ze het: te weinig ijzer, te weinig vitamines C, B12, te lage calciumspiegel enz… Ze was ten prooi aan een totale demineralisatie. Hier moesten supplementen worden gebruikt en van zodra ze daarmee bezig was knapte ze geleidelijk op. De dokter schreef haar vitamine-supplementen voor: C, vitamine E uit tarwekiemolie, mineralen, co-enzym Q10 en Echinacea om de weerstand te verhogen en de witte bloedlichaampjes tot grotere activiteit aan te sporen. Ze moest meer ontspannen, gaan wandelen, zuurstof tanken en vooral gezonder gaan eten. De haastige hap moest plaats maken voor gezond voedsel: fruit en groenten en volkorenproducten. Binnen de maand was ze niet meer te herkennen, herwon ze elke dag wat meer vitaliteit. Ze heeft haar lesje geleerd: de natuur volgt een ijzeren wet, ook de natuur van het lichaam.

Wees slimmer dan virussen en bacteriën

Oorzaken van besmettingen kan men niet altijd uit de weg gaan. Virussen en bacteriën zijn overal aanwezig: in de lucht die we inademen, op voorwerpen, zelfs in de handen van iedereen die in onze cultuur altijd grondig geschud worden. In normale omstandigheden moet het immuunsysteem, je natuurlijke weerstand ervoor zorgen dat snel korte metten wordt gemaakt met deze virussen, moet er met andere woorden voor zorgen dat je niet ziek wordt. Door deze afweerstoffen die in het geheugen van het bloed worden opgeslagen en telkens eenzelfde virus opduikt weer klaar staan om het lichaam te verdedigen, wordt belet dat je ziek wordt. Daar is het nu de hoogste tijd voor.

Te weinig vitamines

Door tekorten aan vitamines in de voeding kunnen gebreksziekten ontstaan. Over welk gebrek gaat het dan? Hoe kunnen we dat achterhalen en hoe zullen we ons preventief beschermen? Wat zullen we tenslotte doen als we toch het slachtoffer werden van gebreksziekten en waar vinden we welke vitaminen.

Het vervelende met vitaminen is, dat je niet meteen merkt dat er wat aan de hand is, als er een tekort optreedt. Vaak duurt het dagen, in sommige gevallen maanden, zelfs langer eer we door hebben dat er iets fundamenteels fout gaat. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk er meteen wat aan te doen en mirakelen te verwachten van jumbo- vitaminekuren. Vitamines hebben we dagelijks nodig en wie gezond en evenwichtig eet, hoeft niet zo bang te zijn met een tekort te kampen te hebben.

Daarom:

  • Regelmatig ontspannen en zorgen voor een goede nachtrust.
  • Voldoende bewegen.
  • Gezond eten met fruit en groenten.
  • Mijd bewerkte kost en fantasievoedsel.
  • Neem niet te veel hooi op de vork, we zijn tenslotte geen paard.

En een tip om op tijd de immuniteit te versterken: Immunibell van Fytobell met bèta-glucaan ideaal om de weerstand een boost te geven.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-nummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo maak je virussen en bacteriën bang van je weerstand, ondanks het slechter wordende weer.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer