Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus nooit een steen naar een olifant, want na zoveel jaar haalt die je zo uit de groep.

Een hond doorbreekt de eenzaamheid, is een echte huisvriend, kan je geheugen verbeteren en het baasje langer laten leven en gezonde jaren toevoegen.

En zijn er nog dieren met een geweldig geheugen? Het ligt eraan wat je geheugen noemt, want sommige exemplaren of soorten zijn begiftigd met een enorme oriëntatiezin waar wij mensen nog niets van begrijpen. Denk niet enkel aan de duiven, ook aan zeeschildpadden, die anderhalf jaar nadat ze in zee zijn gegaan en uitgebroed door de zon op het strand, en na anderhalve keer de wereld te zijen rondgezwommen in de oceanen, precies op de plek waar ze van het strand in zee zijn gegaan, weer opduiken. Wie doet het hen na?

Een degelijk vermogen is nog altijd een raadsel van de schepping.

De hond je huisvriend

Ook honden hebben een bijzonder geheugen. Zo herkent een hond na drie jaar “deportatie” of verblijf bij een gastgezin of in een asiel meteen zijn oorspronkelijk baasje en brengt hem daardoor door het dolle heen: springend, kwispelstaartend, likjes geven.

Een hond kun je ook africhten, wat bewijst dat hij een geheugen heeft. Denk aan de bordercollie die je zodanig kan trainen, dat hij een hele kudde schapen in bedwang kan houden en de juiste richting kan uitsturen. In Schotland worden daar zelfs wedstrijden voor georganiseerd, een soort nationale sport in het noorden.

Dat wijst op een langetermijngeheugen. Maar ook op korte termijn kan een hond onthouden: en na een uur of een dag nog nabootsen wat het baasje heeft gedaan of aangeleerd.

Gezonder

Honden zijn ook meesters in het verleiden van het baasje om een snoepje of beloning te krijgen. Kwispelstaarten, kwijlen volgens het principe van Pavlov, pootje geven, likjes geven. Daar is het baasje best tevreden mee. Het is trouwens ook goed voor de gezondheid van het baasje, want hondenliefhebbers leven langer zonder gezondheidsproblemen dan mensen die geen huisdier hebben. Een troeteldier verlengt dus wel degelijk je leven.

Daaromtrent is in Canada zowel als in Zweden onderzoek verricht bij meer dan 4 miljoen personen. Ze werden gedurende tien jaar gevolgd. Het resultaat was verbluffend: hondeneigenaars leven gemiddeld 24 percent langer en ze krijgen 31 percent minder hart- en vaatziekten. Hondeneigenaars zijn ook fitter en vrolijker. Ze aten ook gezonder en rookten minder.

De stappenteller vermeldde ook dat een hondenbezitter gemiddeld dagelijks ongeveer 3000 stappen meer zet dan iemand zonder hond. Ze stapten ook gemiddeld 2,5 uur per week meer.

Beweging

Hoe ouder je wordt, des te beter is een huisdier voor je gezondheid. Zowel bij cognitieve tests als cardiovasculair winnen hondenbezitters het van mensen die geen huisdier hebben. In de geneeskunde wordt dit het “pet effect” genoemd, oftewel een gezondheidsaspect te danken aan een huisdier.

Dat heeft niet enkel met emoties te maken vanwege de hondenbezitter, ook het feit dat je dagelijks verplicht bent om met je hond te gaan wandelen speelt mee. Die beweging is mee bepalend voor de hersengezondheid, evenals ter preventie van allerlei kwalen verbonden aan het stil zitten en te weinig bewegen.

Bacteriën

Daarnaast zijn hondenbezitters gelukkig met de bacteriën die het dier mee binnenbrengt. Het klinkt tegenstrijdig, maar het heeft hetzelfde effect als bij kinderen die opgroeien op de boerderij. Het contact met dieren en met bacteriën maakt dat ze een immuniteit opbouwen waar anderen niet toe in staat zijn.

Tenslotte speelt ook het feit van verbondenheid een rol, vooral voor oudere mensen. Een hond is niet enkel een huisvriend die de eenzaamheid doorbreekt, het maakt ook de zorgzaamheid en verantwoordelijkheid in je los en dat is dezer dagen toch wel belangrijk.

En wil je de omgeving van je hond toch zuiver houden, dan is er nog altijd Freemed, de probiotische spray van Fytobell.

Je vindt Freemed de probiotische spray van Fytobell in speciaalzaken en je kunt het ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer