okt 10, 2024 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom is koffie een gezond en lekker medicijn?

Lange tijd werd ervoor gewaarschuwd, want koffie kon je bloeddruk de hoogte injagen, je uit de slaap houden, je zenuwstelsel irriteren, last veroorzaken aan je maag, kortom geen goed woord ervoor. Dat is intussen wel helemaal anders. Daarom werd een tiental jaar geleden voor begin oktober elk jaar door de leden van de Internationale Koffie Organisatie (ICO) en andere koffieliefhebbers de ‘Internationale Dag van de Koffie’ (International Coffee Day) gehouden. Die dag van de koffie heeft als doel de voordelen van koffie te promoten.

Koffie is een gezonde drank, maar, je moet er ook niet mee overdrijven, want cafeïne kan slapeloosheid veroorzaken en je onrustig maken. Maar het is wel een gezond, natuurlijk en lekker middel dat de alertheid verhoogt, hoofdpijn kan wegnemen en je beschermt tegen hartkwalen, dementie, Alzheimer en vroegtijdige veroudering.

Gezond kan ook lekker zijn

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat koffiedrinken heel wat voordelen oplevert. Niet dat je er de eeuwigheid door verwerft, maar net zoals noten -want koffie is eigenlijk een noot- mag je van het gebruik dezelfde gezondheidseffecten verwachten vanwege de prima vetzuren. Terwijl vroeger enkel de ongemakken van de cafeïne in beeld werden gebracht. Er zijn ook bedrijven rijk geworden door het aanbieden van een “beter alternatief” op basis van gebrande cichorei.

Dat neemt niet weg dat er nog andere gezonde dranken zijn om van te genieten, welteverstaan groene thee en witte thee, die eveneens antioxidanten bevatten.

Blijkt nu dat het vooral koffie is dat gezondheid oplevert en bovendien nog lekker is ook, althans voor wie het lust. Je hebt geluk als je in de buurt woont van een koffiezaak die ter gelegenheid van die dag een gratis kopje koffie eventueel espresso aanbiedt.

Enkel gevoelige personen kunnen beter afzien van koffie voor het slapen gaan, omdat de cafeïne inderdaad een prikkelend effect heeft op het zenuwstelsel en hen dus uit de slaap kan houden.

Onderzoek

Het is zoals met alles: te veel is te veel. Want als koffie kan bijdragen tot preventie van hartziekten, diabetes, cognitieve achteruitgang, hersentrombose, kanker en zelfs de ziekte van Parkinson, dan kan te veel koffie precies andersom werken en versneld dementie veroorzaken. Dat werd onderzocht door de universiteit van Loma Linda. De vraag mag tegelijk gesteld worden hoe het onderzoek is gebeurd, want die universiteit is in handen van een protestantse beweging waarvan bekend is dat de leden gezond proberen te leven en hoofdzakelijk vegetarisch eten en geen stimulerende middelen gebruiken en vooral natuurlijke geneeswijzen volgen.

Daar is uiteraard niets mis mee, maar de uitslag is apart tegenover andere’ onderzoeken die aantonen dat een viertal koffietjes per dag precies dementie helpen voorkomen, evenals hart- en vaatziekten en diabetes.

Ook het instituut van Dr. Mercola bevestigt de voordelen: minder risico op hersenaccident, hartproblemen, diabetes, trombose, atherosclerose, hartinfarct, gezondheid van de ogen, Alzheimer en Parkinson, zelfs depressie en minder risico op kanker en leverziekten.

Het probleem met koffie is vooral dat er door veel mensen suiker en melk aan toegevoegd wordt, in de plaats van te genieten van een puur kopje espresso of koffie. De smaak gaat er voor een belangrijk deel door verloren, maar de voordelen ook.

Belgen staan in de top tien van koffiedrinkers, maar moeten zich laten kloppen door de Finnen, die de grootste koffiedrinkers ter wereld zijn. De Finnen gebruiken ongeveer 14 kg per jaar en de Belgen nog niet de helft ervan, amper een vijftal kg. Zelfs de Nederlanders drinken de helft meer koffie 8 kg.

Voordelen

De antioxidanten van koffie worden binnen de tien minuten opgenomen in het lichaam. Dat werd onderzocht door Harvard na twijfel. Dezelfde eigenschappen kwamen ook uit groene thee en wat bleek… na sectie op ratten waren de catechines en antioxidanten van groene thee al na acht minuten aantoonbaar in het oog van de rat.

Er zijn nog meer voordelen:

  • -Koffie is lekker en kan in elk seizoen gedronken worden.
  • -Het levert antioxidanten.
  • Het helpt hartziekten atherosclerose en hersenaandoeningen voorkomen.
  • Het helpt tegen dementie en Alzheimer.
  • Het voorkomt diabetes.
  • Past in een vermageringskuur.
  • Praktisch bij hoofdpijn.
  • Helpt tegen migraine.
  • Opent de bloedvaten en heeft daardoor cardiovasculaire voordelen.
  • Een kopje koffie levert ongeveer een halve gram antioxidanten, wat veel is.
  • Je veroudert minder snel vanwege de liquidatie van vrije radicalen.
  • Helpt tegen te snelle veroudering van de cel.
  • Koffie geeft je een energieboost.
  • Helpt mee overgewicht te bestrijden.
  • Bevat vitamines van de B-groep en helpt de zenuwen te beschermen.
  • Voorkomt leverziekten.
  • Voorkomt depressie.

Nadelen

Het houdt gevoelige personen uit de slaap vanwege de cafeïne en zal de onzekerheid en rusteloosheid bij een overdosis doen toenemen.

Wel ideaal wel voor studenten die ’s nachts willen blokken, maar een kop koffie houdt je wel alert, maar vervangt je geheugen niet!

Smakelijk dus, geniet… maar met mate!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer