okt 11, 2024 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom heb je meer kans op griep en verkoudheid in herfst en winter?

Je kunt geen winkel binnenstappen, of plaats nemen in de trein of bus, of je hoort weer hoesten en snotteren. Net nu heeft de overheid gewaarschuwd tegen het gebruik van een middel zowel onder tabletvorm als een spray dat (te) veel gebruikt wordt tegen een verstopte neus en sinusitis. Gemakkelijk dat wel en efficiënt om de symptomen te bestrijden, want je kunt meteen vrij ademen. De keerzijde is dat je er hartklachten en zelfs een trombose kunt aan overhouden of door krijgen. Wat is dan het meest comfortabel? Je kent het spreekwoord: “het kind met het badwater weggieten”, maar hier is het nog erger.

Gezond blijven in herfst en winter: het is een kwestie van gezond eten, bewegen, antioxidanten gebruiken en zorgen voor een sterke immuniteit.

Wat moet je dan doen als je toch verkouden bent, wat is dan veiliger en hoe kun je herfst- en winterproblemen met betrekking tot je gezondheid voorkomen?

Heet heeft inderdaad geen zin om enkel de symptomen weg te nemen, daarmee genees je het probleem niet en als het middel gevaarlijker wordt dan de kwaal is de keuze niet moeilijk… maar je moet het weten. Dus is informatie van het grootste belang, ook voor de gezondheid.

Herfst en winter

Hoewel covid en longproblemen al optraden in juni en juli waarbij zelfs sportieve en krachtige renners uit de ronde van Frankrijk verdwenen, is het toch opvallend dat vooral vanaf de herfst, de mistige en koelere dagen, de wisselende temperaturen de besmettingskans toeneemt t.a.v. verkoudheidsvirussen. Tegen een virus is geen klassiek middel bestand, in tegenstelling tot bacteriën.

Wat helpt dan wel en waarom zijn sommige personen doodziek terwijl anderen er op een paar dagen weer van verlost zijn? Het antwoord is eenvoudig: een sterke immuniteit. Hoe verkrijg je die?

Er is in de eerste plaats een erfelijke factor. Er zijn nu eenmaal mensen die zich verbazend genoeg bij elke epidemie of virale aanvalsgolf gemakkelijk uit de slag trekken of zonder problemen overeind blijven. De erfelijke factor speelt hier duidelijk mee, maar ook een sterke immuniteit. De weerstand is bepalend of we al dan niet ziek zullen worden en daar hebben we beslist vat op, terwijl de erfelijkheid een cadeau is van de ouders en voorouders. 

Toch hoef je niet lijdzaam af te wachten of je een verkoudheid of griep te pakken zult krijgen. Het antwoord is eenvoudig: word weer wat actiever.

Beweeg en eet gezond

Het is belangrijk gezond te eten. Dat zal niemand ontkennen. Bij een verhoogde kans op besmetting spelen antioxidanten zoals vitamine C en vitamine D een belangrijke rol. Dat is niet enkel het geval met betrekking tot scheurbuik, waar vitamine C zijn naam aan te danken heeft: ascorbinezuur. Van zodra in de late middeleeuwen proeven werden gedaan met allerlei producten en voeding, werd duidelijk dat knoflook, ui en citroen, het wondermiddel was waar scheurbuik waaraan duizenden zeelieden en anderen stierven,  niet tegen opgewassen was. Bloedend tandvlees, een symptoom van een tekort aan vitamine C genas op een paar dagen tot een week nadat de zeelieden die bij het experiment betrokken waren de vruchten hadden gegeten en genazen. Men probeerde tegelijk ook met zwavelzuur, met fatale gevolgen. De onderzoekede geneeskunde was geboren. Nu weet men dat T-killercellen verantwoordelijk zijn voor de liquidatie van de schadelijke “indringers”. Antioxidanten en elektrolyten, zijn uitermate belangrijk. Ze kunnen niet enkel griep en verkoudheid, maar ook kanker, diabetes en hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Wat draagt ertoe bij om een sterk immuunsysteem of weerstand te ontwikkelen?

  • Gezond eten, met voldoende vezels, dus fruit en groenten.
  • Niet roken, want dat ondermijnt de weerstand en geeft virussen en bacteriën vrij spel.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C en vitamine D belangrijke hulpmiddelen zijn.
  • Ook Echinacea kan een aanval helpen bekorten en preventief worden ingezet.
  • Het immuunsysteem luistert naar gezonde darmflora. Daarom geen fabriekskost, maar verse voeding.
  • Groene thee, koffie en vooral water zijn een belangrijke hulp bij de preventie.
  • Alcohol en tabak ondermijnen het immuunsysteem.
  • Sport, of gewoon wandelen en in de natuur vertoeven, ontspant en stimuleert de afweer.
  • Verlucht je woning dagelijks en vermijd lokalen waar veel mensen opeen gepakt zitten.
  • Kom dagelijks naar buiten en tank licht: de handen, het gezicht, als het niet te koud is ook de armen. Want vitamine D uit zonlicht is een belangrijke antioxidant.

Het licht

Hier heb je het eenvoudige antwoord waarom meer griep en verkoudheid of besmettingen voorkomen in herfst en winter: een tekort aan vitamine C en D. Vitamine C zit in groenten en vruchten en vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Te veel is gevaarlijk voor huidkanker, te weinig maakt je ook ziek, maar daar is in herfst en winter weinig risico toe, want er is veel minder licht en de zon is ook niet zo krachtig.

In één zin: kom naar buiten, beweeg, leef gezond, maak gebruik van de vele voordelen van de natuur en de kans is zeer groot dat je gespaard blijft.

Een tip voor wie zich nog veiliger wil voelen:

Immunibell en vitamine D van Fytobell.

Je vindt Immunibell en vitamine D van Fytobell in de apotheek, of je kunt deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De CNK-bestelnummers zijn:

Immunibell van Fytobell: CNK-bestelnummer: 4197-968.

Vitamine D van Fytobell: CNK-bestelnummer: 3091-527.

Je zult gezwind en gezond door herfst en winter glijden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer