okt 15, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen

Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out.

Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het cijfer stabieler is. Maar burn-out neemt t oe, vooral onder vrouwen. De oorzaak moet je zoeken in het werkmilieu. Velen zien het niet meer zitten, hebben geen voeling meer met het werk en de realiteit. Ze slepen zich voort, zien geen oplossing, voelen zich als het ware opgebrand.

Laat je niet opbranden door een burn-out. Praat met je baas en je omgeving, want gebrek aan motivering zet een vernietigende vonk in je gedrevenheid.

Dat overkomt zowel mannen als vrouwen, maar tegenwoordig is het aantal vrouwen met burn-out flink in de meerderheid, zodat zelfs de ziekenfondsen alarm slaan en van de overheid eisen het te willen erkennen als beroepsziekte, precies omdat het beroep gerelateerd is.

Waarom nu plots zoveel vrouwen en vroeger minder?

Druk, druk, druk

De druk op vrouwen neemt toe. De meerderheid van hen komt in de leeftijd van de menopauze, dat schept een bijkomende stressfactor. Ze voelen zich niet goed omwille van de hormonale ommekeer, soms niet aangepast medicatie, ze slapen slecht, hebben, problemen met de kinderen, zien het werk als een onoverwinnelijke berg op hen afkomen en dan komen er nog zorgen voor de financiën  bij. Bovendien is een groot aantal van hen ook voor alles verantwoordelijk in een éénoudergezin, ze staan er zowel financieel, qua opvoeding en voor belangrijke beslissingen alleen voor en dan moeten ze nog voor de kost zorgen in een milieu dat niet op mensenmaat meer is en geen begrip toont voor hun moeilijkheden, integendeel alle motivering wegsteelt.

Kortom het is haast een onmogelijke situatie

En dus is het niet te verwonderen dat veel vrouwen het niet meer zien zitten, zich opgebrand voelen, ten prooi zijn aan angsten, nog slechter slapen en in een duivelskring terecht komen. Het geeft te denken dat zeven op de tien werknemers met een burn-out een vrouw zijn. Daarom willen ook artsen en ziekenfondsen dat het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s de zaak dringend onderzoekt en maatregelen neemt

Piekeren helpt niet

Medicatie is niet de enige oplossing en lang niet voldoende, soms zelfs tegenaangewezen, maar wel de motivering en ondersteuning vanwege de omgeving, de werkgever, de familie, de artsen, want heel wat van die problemen vallen gewoon samen.

Ze tegelijk oplossen gaat niet, zeker niet met tranquilizers, want daar ligt het probleem niet. Wel moet de vrouw weer geloof krijgen in zichzelf, haar omgeving en werk en alles op orde krijgen in het gezin en met de collega’s en uiteraard ook zorgen voor de eigen gezondheid zoals ontspannen en hormonale problemen oplossen.

Vaak krijgen vrouwen de schuld als gevoelerige wezens, ze stellen het zich maar voor. Bovendien komen nog meer problemen op hen af zoals het grensoverschrijdend gedrag van collega’s, op straat, onderweg in het openbaar vervoer. Het is geen leven meer, denken ze en ze raken opgebrand.

Begrip en motivering en vooral waardering op het werk is van het hoogste belang. Als iemand permanent moet horen dat ze “het niet kunnen, dat ze niets goeds kunnen doen, dat ze beter naar ander werk zouden uitkijken, “ tenzij ze ingaan op de avances… dan is een burn-out nog een minder destructieve reactie van het lichaam en de geest van de vrouw. Bovendien zijn het doorgaans de minst goed betaalde jobs en de banen waarvoor geen hogere opleiding nodig is, die erdoor getroffen zijn.

Wat doe je eraan?

Als je rekent op de overheid, kun je lang wachten. Dus kun je maar beter zelf beslissen en kiezen.

  • Praat erover met een begripvolle arts, vriend of vriendin en je gezin of familie.
  • Zoek eventueel actief naar ander werk.
  • Los de problemen van je leeftijd op, want de menopauze kan voor een moeilijker periode zorgen.
  • Ga dagelijks bewegen, dat helpt echt.
  • Vlucht niet in alcohol, tabak of pillen.
  • Vraag je baas naar een gesprek, want zo kan het niet langer.
  • Zoek soortgenoten op die hetzelfde meemaken en bespreek wat ze eraan gedaan hebben.
  • Zoek naar een doel in je leven en kies een haalbaar en betaalbaar project.
  • Schep plezier in het leven en praat, praat, praat.
  • Vergeet het niet: stress veroudert je sneller.
  • Als je wat hulp wil van de natuur, kies dan voor Sint-Janskruid.

Een tip: Hyperibell van Fytobell met Sint-Janskruid, dat rust brengt in je gemoed.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kunt Hyperibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Zo laat de zon weer opgaan in je gemoed en ga je weer met plezier aan de slag.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer