okt 17, 2024 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het antwoord op de vraag: wat is de beste vorm van bewegen? En… mag je op elke leeftijd starten?

Beweging is op elke leeftijd belangrijk. Maar om een prima conditie te verkrijgen is het belangrijk de juiste beweging te kiezen.

Het is duidelijk dat voor elke leeftijd bewegen een absolute must is. Het belang ervan kan moeilijk overschat orden. Als een arts iemand onderzoekt op fitheid en alertheid, maar ook op cardiovasculaire kwaliteiten dan valt meteen op wie beweegt en wie niet. Zelfs inspanningen worden afzonderlijk gedetecteerd: loop je vaak de trap op of slenter je maar wat en is je beweging beperkt tot rondlopen in de keuken en stofzuigen of ga je ook naar buiten.

Test jezelf

Als je je eigen fitheid wil testen en nagaan of je bestand bent tegen een inspanning, is dat niet moeilijk. Loop één of twee verdiepingen de trap op in de plaats van de lift te nemen en je merkt meteen of je in ademnood komt, pijn hebt in de borststreek of zelfs halverwege moet stoppen.

Is dat niet het geval dan verdient dat een bravo.

Nog een test: huppel ter plekke twintigmaal met gespreide armen en benen. Kun je dat zonder problemen? Alweer gefeliciteerd. En zoals we onlangs hebben gepubliceerd: doe de plank`om op die manier je kracht en weerstand nog te vergroten.

Is traplopen gezonder?

Er zijn onderzoeken en metingen gedaan over wat de gezondste sport is. Beweging waarbij kracht en uithouding nodig zijn, resulteren in een betere gezondheid, dat is bevestigd door de universiteit van Harvard, maar ook aan onze eigen universiteiten wordt dat gepropageerd en onderschreven.

Je kunt er natuurlijk niet als ongeoefende aan beginnen op de leeftijd van tachtig maar als je fit genoeg bent en het elke dag volhoudt, dan garandeert dat een fitte hoge leeftijd: bijvoorbeeld touwtjespringen, zoals vroeger jonge meisjes op de speelplaats deden, allerlei figuren met het springtouw maakten en daardoor de basis legden voor een fitte conditie tot op hoge leeftijd.

Bij touwtje springen – je doet dat natuurlijk niet op je appartement, want je onderburen zouden wel een hekel aan sport kunnen krijgen, zelfs aan jouw sportieve ambities – worden de meeste organen getraind en “verjongd”. Vooral hart en bloedvaten, spieren, het brein, de longen.

Hoe begin je eraan?

Je moet natuurlijk zin hebben of ontwikkelen om aan sport te beginnen doen. Dat hoeft geen marathon te zijn, want voor sommigen is wandelen als een hele prestatie. Ook traplopen wil niet zeggen dat je de trap op moet hollen met vier treden tegelijk. Het is de bedoeling dat je lichaam goed beademd wordt en je hart en bloedvaten een kick krijgen. Een gezond hart, bloedvaten en longen staan borg voor de ideale basis van een lang en gezond leven.

Zie je er tegenop? Begin dan gewoon met elke dag een tiental minuutjes te stappen. Voeg er elke dag vijf minuten aan toe, tot je een half uur per dag kunt wandelen. Niet slenteren, maar flink doorstappen.

Je zal merken dat je elke dag wat meer adem hebt en gemakkelijker je programma kunt afwerken.

Waarom het in het begin vaak moeilijker gaat?

Eenvoudig omdat bij beweging het lichaam meer zuurstof nodig heeft voor het hart, de spieren, de gewrichten, de longen. Als je dat niet gewend bent, gebeurt het dat je buiten adem geraakt en moet stoppen. Zolang je geen pijn hebt in de borst is er weinig gevaar. Maar je moet de training geleidelijk opvoeren en niet bruusk tewerk gaan.

Hoe meer inspanningen je moet doen om een beweging te maken, zoals touwtjespringen, hoe meer spieren in beweging zijn en hoe meer zuurstof je nodig hebt.

Pijnlijke spieren zijn een normaal gevolg, vooral in het begin, omdat het melkzuur niet tijdig geëvacueerd wordt en er te weinig zuurstof ter beschikking is.

Daarom is traplopen en ook touwtjespringen de perfecte beweging omdat het zelfs meer vraagt van je hart en bloedsomloop dan hardlopen.

Forceer evenwel niets, daar heb je geen winst bij.

Daarom is het nuttig

Maar je ervaart het zelf als je begint te bewegen en te trainen.

  • Je denkt helderder en helpt op die manier dementie en Alzheimer te voorkomen.
  • Je krijgt meer uithoudingsvermogen.
  • Je hart en vasculaire kwaliteiten verbeteren.
  • Je helpt trombose voorkomen.
  • Je slaapt beter.
  • Je immuniteit wordt zeker sterker en je bent dus minder vatbaar voor besmettelijke ziekten.
  • Een ideale opwarmbeurt voor de winter, want de verwarming mag daardoor wat lager.
  • Je cholesterolniveau verbetert, dat bleek aan onderzoek aan de Yale universiteit.
  • Je hoge bloeddruk kan zelfs met drie punten naar beneden.
  • Je geneest of voorkomt op die manier depressiviteit, zelfs zwangerschapsblues.
  • Je krijgt naast een betere conditie ook een betere gewichtscontrole.

En schrik niet als je wat pijn in de spieren of de gewrichten voelt. Na een tijd verdwijnen die.

Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een perfect natuurlijk middel om pijnlijke spieren te bestrijden: Curcuma.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kunt Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Wie weet loop je binnenkort de marathon.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer